Kalesija 27°

Protesti u Kalesiji: Poljoprivrednici traže poništenje rješenja o dodjeli zemljišta

U organizaciji Udruženja poljoprivrednika “Agroinkubator” danas se na platou ispred TC “Omega” u Gornjoj Kalesiji, okupilo oko 100 nezadovoljnih poljoprivrednika sa područja općine Kalesija, koji su mirnim protestima iskazali nezadovoljstvo raspodjelom državnog poljoprivrednog zemljišta.

Poljoprivrednici smatraju da su “zakinuti” prilikom donošenja rješenja prvostepene komisije o dodjeli zemljišta, jer su dobili znatno manju količinu zemljišta u odnosu na zemljište koje su proteklih godina obrađivali.

Najveći broj primjedbi poljoprivrednici su iznijeli račun Komisije za dodjelu zemljišta za koju smatraju da favorizira pojedine firme, među kojima, prema njihovom mišljenju, ima i fiktivnih preduzeća koja su dostavila Plan ulaganja i upošljavanja novih radnika, kako bi imali prednost prilikom dodjele zemljišta.

Prema riječima Sadika Imamovića, jednog od organizatora okupljanja, današnjim protestima poljoprivrednici žele upozoriti predstavnike općinske vlasti na nepravilnosti prilikom raspodjele zemljišta.

“Mi smo u više navrata, bez uspjeha, na ovaj problem ukazivali na dosadašnjim sastancima kod općinskih vlasti u Kalesiji. Tražimo povlačenje Javnog poziva za dodjelu poljoprivrednog zemljišta i preispitivanje rada komisije i općinskog načelnika vezano za dodjelu zemljišta. Također, zahtijevamo objavljivanje novog poziva za dodjelu poljoprivrednog zemljišta u kojem će biti aktivno uključeni naši predstavnici vezano za kriterije, način bodovanja i dodjelu zemljišta”,kaže Imamović i dodaje da će ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi organizirati proteste ispred zgrade općine Kalesija.

S obzirom da je bilo žalbi na rješenje prvostepene komisije konačnu odluku o svim žalbama nezadovoljnih poljoprivrednika donijet će drugostepena komisija, najkasnije do  10.feberuara.

Međutim, Imamović je mišljenja da ni drugostepena komisija ,najvjerovatnije, neće uvažiti sve žalbe poljoprivrednika i da će se  dogoditi samo “kozmetičke” promjene u pogledu rješenja koje je ranije donijela prvostepena komsija.

“Naša očekivanja su da će Komisija za poljoprivredu Skupštine TK-a biti pravovremeno informisana o nepravilnostima koje su se dešavala prilikom dodjele u zakup zemljišta u Kalesiji i da će ovo tijelo donijeli odluku koja će biti u interesu istinskih poljoprivrednih proizvođača. U suprotnom bit ćemo prinuđeni organizirati nove proteste na koje ćemo pozvati i sve građane općine Kalesija,  kaže Imamović.

 

M. Zulić

 

Pratite Kalesija Online na Facebooku

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Enis u Mostaru: Naše mjesto kakvo nema ni Kalifornija

Izgradnja Kampusa Univerziteta u Tuzli počinje trećeg oktobra

Izvještaj sa utakmica u kantonalnim ligama

Muškarac iz Tojšića počinio samoubistvo vješanjem

Iza atletičarke Amne Musić još jedan uspješan vikend

CLOSE
CLOSE