Kalesija 25°

BiH: Za tri godine bez posla ostalo 50.000 ljudi

Prema zvaničnim statističkim podacima, u posljednje tri godine u BiH je bez posla ostalo skoro 50.000 ljudi! Prema ovim alarmantnim statistikama objedinjenim na osnovu evidencija zavoda i službi za zapošljavanje, krajem decembra 2011. broj nezaposlenih u našoj državi popeo se na rekordnih 536.781.

U odnosu na prethodni mjesec, posao je u našoj državi izgubilo čak 4.339 osoba, što predstavlja ogromno povećanje nezaposlenosti za jedan mjesec.

Samo u protekloj godini, prema podacima Agencije za statistiku BiH, bez posla je ostalo više od 10.000 Bosanaca i Hercegovaca. Broj nezaposlenih, govore statistike, od 2009. godine, kada je još iznosio 488.496, nezaustavljivo raste. Prema prognozama stručnjaka, krajem ove godine on bi mogao dostići vrtoglavih 550.000!

Da razloga za uzbunu itekako ima, govori zanimljiv podatak Državne agencije za statistiku da je prošlog mjeseca za čak 7.074 osobe prestao radni odnos.

Godinama je BiH rekorder po broju nezaposlenosti u Evropi, a prema posljednjim podacima, u našoj državi je bez posla i svaka druga mlada osoba, što nas, također, svrstava na vrh ove negativne statistike, piše Dnevni avaz.

Najave o masovnim otpuštanjima, zbog evidentnog pada potrošnje prouzrokovanog smanjenjem kupovne moći građana, sudeći prema navedenim podacima, već su se obistinile, ali prema predviđanjima ekonomskih eksperata, tek će drastičnije uslijediti narednih mjeseci.

S obzirom na to da su vlasti na federalnom, a pogotovo na državnom nivou, u ovu godinu ušle bez jasnog plana investicija, kako smatraju stručnjaci, i 2012. će obilježiti umanjenje plaća u privatnom sektoru.

Vijesti.ba

 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Izvještaj sa utakmica u kantonalnim ligama

Muškarac iz Tojšića počinio samoubistvo vješanjem

Iza atletičarke Amne Musić još jedan uspješan vikend

Druga liga FBiH grupa sjever: “Mladost” slavila kod kuće, …

Veliki podvig za sedmogodišnjeg Muhameda Ahmetovića

CLOSE
CLOSE