Kalesija 25°

Muškarci između 15 i 25 godina najveći kompjuterski zavisnici

Među ovisnicima o Internetu sve je više onih koji su postali ovisni od socijalnih mreža, dok se udio ovisnika o video igara smanjuje, a društvo, uključujući i stručnu javnost, postaje svjesnije postojanja tog problema.

Direktor defektološkog savjetovališta “Entera” Milan Radovanović izjavio je da su “gejmeri” nekad činili više od 90 posto ovisnika od kompjutera, ali da se iz godine u godinu povećava broj ljudi koji postaju ovisni od društvenih mreža, prije svega, Facebooka, rekao je on.

Među osobama koje postanu ovisnici od kompjutera najviše je muškaraca, uzrasta od 15 do 25 godina, istaknuo je Radovanović.

Raznovrstan sadržaj čini tu socijalnu mrežu prihvatljivijom za stvaranje ovisnosti, jer osobe počinju ga koristiti non-stop i ne rade ništa drugo.
Tako je jedna od pacijentica koja se liječila u savjetovalištu “Entera” zbog ovakve ovisnosti prestala ići na posao i na kraju je dala otkaz.

Rekord po broju sati provedenih za računalom među osobama koje su se liječile u “Enteri” drži muškarac koji je kompjuter koristio neprekidno 36 sati.

Česti su slučajevi ovisnosti u kojima muškarci putem Facebooka stupaju u neku vrstu emocionalne preljuba. On im služi kao mjesto gdje dnevno mogu stupiti u kontakt s velikim brojem žena, kazao je direktor “Enter”, dodajući da su u tom savjetovalištu u jednom periodu

Radovanović ističe da djeca mnogo bolje prepoznaju problem u svom okruženju od svojih roditelja, a majka je ta koja se najčešće obrati za pomoć, dodajući da čak i kada je ovisnik odrastao muškarac, prije će pozvati majka nego supruga.* Zavisnik od Interneta se može prepoznati po tome što sve više vremena provodi za kompjuterom, ne može kontrolirati svoju potrebu, ukoliko mu netko zabrani da koristi kompjuter odlazi u igraonice, javljaju se problemi sa školom, pa čak može i napustiti školu, a ako pokušate mu ukažete da ima problem, on postane agresivan ili negira problem.

Tretiranje ovisnosti od interneta razlikuje se od ostalih terapija ovisno po tome što pacijent, iako je na odvikavanju, može koristiti računalo, ali ne može koristiti problematični sadržaj.

“Cilj terapije je da osoba nije u doživotnoj apstinenciji od uporabe Interneta, kao što je slučaj kod drugih ovisnosti, nego da se vrati na razinu korisne uporabe interneta”, kazao je Radovanović.

Tijekom pet godina rada, uspješnost liječenja onih koji završe jednogodišnji program je veća od 80 posto, što je, prema riječima Radovanovića, fantastično.

 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Izvještaj sa utakmica u kantonalnim ligama

Muškarac iz Tojšića počinio samoubistvo vješanjem

Iza atletičarke Amne Musić još jedan uspješan vikend

Druga liga FBiH grupa sjever: “Mladost” slavila kod kuće, …

Veliki podvig za sedmogodišnjeg Muhameda Ahmetovića

CLOSE
CLOSE