Kalesija 25°

Ekonomski rast u BiH = 0%

U najnovijem Izvještaju analitičari Raiffeisen bank BiH tvrde da su nestali svi ključni faktori koji su pokrenuli oporavak ekonomije BiH u protekle dvije godine.

Naravno, misli se na izvoz BiH koji je u protekle dvije godine kontinuirano rastao po stopi većoj od 20 posto i koji je presudno doprinio relativno brzom izlasku bh. ekonomije iz recesijskog gliba.

No, u 2012. godini izvoz BiH ni izbliza neće biti tako vitalan jer će na svim ključnim izvoznim tržištima BiH (Njemačka, Italija, Austrija, Slovenija, Hrvatska…) doći do snažnog pada potražnje, a time i drastičnog usporavanja rasta bh. izvoza te izvozno orijentirane industrijske proizvodnje BiH.

U najkraćem, rast ekonomije BiH past će na 0 posto, prognoziraju analitičari Raiffeisen bank BiH.

Pored industrije, na udaru će ponovo biti i ostale cikličke djelatnosti, poput građevinarstva, turizma, transporta, ali i ostale uslužne djelatnosti, kao što je finansijski sektor.

Također se predviđa skroman, zapravo „minimalan priliv direktnih stranih investicija“ a uz sve to entitetske vlade će se u tekućoj godini suočiti s golemim budžetskim deficitom od oko 577 miliona KM – 348,6 miliona KM u Federaciji BiH i 229,2 miliona KM u Republici Srpskoj.

Entitetske vlade su planirale da ovaj budžetski manjak pokriju novom emisijom vrijednosnih papira – obveznica i trezorskih zapisa, ali to neće ići glatko „zbog ograničene mogućnosti komercijalnih banaka da investiraju u ovaj vid dugoročnih instrumenata“.

 

Analitičari RB-a prognoziraju da će aktuelna vlast BiH biti primorana obnoviti kreditni stand by aranžman s MMF-om, što bi doprinijelo i „dodatnoj mogućnosti priliva finansiranja od ostalih suprafinansijskih institucija, poput Svjetske banke i evropskih kreditora“, navodi se u Analizi Raiffeisen bank BiH.

 

Slobodna Bosna

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Muškarac iz Tojšića počinio samoubistvo vješanjem

Iza atletičarke Amne Musić još jedan uspješan vikend

Druga liga FBiH grupa sjever: “Mladost” slavila kod kuće, …

Veliki podvig za sedmogodišnjeg Muhameda Ahmetovića

Za Kalesijsku biciklijadu ocjena 10/10

CLOSE
CLOSE