Kalesija

Kaput od paukove niti: U njega je utkana svila milijun paukova

Gotovo su četiri godine Simon Peers i njegovi suradnici prikupljali niti Zlatnomrežog pauka koji živi na Madagaskaru kako bi napravili jedinstveni zlatnožuti kaput

 

Iako se čini poput običnog kaputa, tkanina ovog kaputa čini ga jedinstvenim u svijetu. Naime, Simon Peers napravio ga je od niti više od milijuna pauka. Radnici su tijekom četiri godine prikupljali svilene niti Zlatnomrežnog pauka koji živi u planinama Madagaskara. Zlatnožuta boja dolazi od samih niti koje su iste takve boje, piše Daily Mail.

Radnici su svaki dan prikupljali niti pauka i izdvajali ih pomoću ručne mašine. Nakon što su završili, pauke su pustili natrag u divljinu. Kaput se može razgledati u londonskom muzeju Victoria i Albert, od 25. siječnja do 5. lipnja.

Prvi je paukove niti kao tkaninu upotrijebio Francuz Francois-Xavier Bon de Saint Hilaire davne 1709. godine. Skuhao je kukuljice i izdvojio niti češljom kako bi napravio čarape, rukavice, a navodno i cijelo odijelo za kralja Luja XIV. Zadnja poznata tkanina od paukovih niti izložena je krajem 19. stoljeća na Pariškoj svjetskoj izložbi, ali primjerak nije sačuvan.

 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Živiničanka Ena Adrović je nova Miss Federacije BiH

Putevi u BiH: Jutros se na većini putnih pravaca saobraća bez zasto …

Servisne informacije iz Živinica (23. 9. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (23. 9. 2024.)

Kalesijska SDA u Raincima Donjim predstavila kandidata za načelnika i …

CLOSE
CLOSE