Kalesija 19°

Prvo zaposlenje – pripravnički staž za 30 mladih povratnika sa VSS

U sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica danas je upriličilo potpisivanje ugovora kojim je osigurano obavljanje pripravničkog staža za 30 povratnika sa VSS kroz rad, sa ili bez zasnivanja radnog odnosa, na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. 

Potpisivanjem ugovora osigurano je obavljanje pripravničkog staža ovim kandidatima kod 22 poslodavca u 17 općina u BiH, a za realizaciju programa izdvojeno je 300.000 KM.

– Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica mora voditi računa i o socijalnom, humanitarnom karakteru, ali želimo da se opredijelimo na održiv povratak, odnosno pružanje prilike mlađim ljudima da osiguraju sebi egzistenciju. Od fizičkog povratka nema ništa ako ljudi nemaju priliku da rade, da ostvaraju egzistenciju. Ovo je jedan od oblika pomoći – naglasio je federalni premijer Nermin Nikšić.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar naveo je da se radi o projektu koji je kontinuitet opredjeljenja da Ministarstvo bude proaktivno.

– Opredijeljeni smo na ekonomske mjere. Nadamo se da će pripravnici nakon staža dobiti i stalno zaposlenje kod svojih poslodavaca. Ministarstvo prvi put realizuje projekte podrške poslodavcima koji zapošljavaju povratnike. Također, osiguravamo sredstva za jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, ustanove, koje zaposle povratnike. Dakle, nudimo sistemsku podršku poslodavcima i radnicima povratnicima – izjavio je ministar.

Jedna od korisnica programa Belma Siručić iz Srebrenice zahvalila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica.

– Veoma sam zahvalna Ministarstvu koje mi je omogućilo da napredujem,  da se dokazujem posebno u vremenu kada sve više mladih odlazi iz države. Ovo je prilika da dalje napredujem u svom gradu – poručila je ona. 

U ime poslodavaca medijima se obratila Meliha Džonlić, Osnovna škola Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak, Gradačac.

– Našoj kandidatkinji želimo da položi ispit, te da uspješno obrazuje i odgaja djecu. Zahvaljujemo Ministarstvu koje nam je omogućilo da ovaj projekat realizujemo – izjavila je ona. 

Na ovaj način pružena je podrška povratnicima za stručno osposobljavanje, odnosno stjecanje odgovarajućeg radnog iskustva, čime će se povećati njihova konkurentnost na tržištu rada, te stvoriti bolji uslovi za zapošljavanje, a sve u cilju održivog povratka i zadržavanja mladih obrazovanih kadrova u Bosni i Hercegovini.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Održana manifestacija povodom godišnjice smrti Alije Izetbegovića i …

Završeno čišćenje rijeke u Kalesiji Gornjoj i izgradnja puta prema …

“IKRE 2024”: U petak promocija knjige “Pod lupom od …

“U životu sam pjevao i plakao”: Sejad Ćivić otpjevao ok …

Smotra folklornog stvaralaštva u Živinicama

CLOSE
CLOSE