Kalesija 21°

Promocijom romana „Iza rešetaka ljubavi“, počela je 29. manifestacija „IKRE 2024“

U srijedu 9. oktobra, u galeriji BKC-a “Alija Izetbegović” Kalesija promovisana je knjiga “Iza rešetaka ljubavi” autorice Kadife Tahirović Murajčić. Ovo je Kadifin peti roman, kojeg je objavila 2023. godine, a izdavac je IGK Planjax. Pored autorice, o knjizi su govorile Subhija Karahmetović, knjizevna kritičarka i Emina Mehmedović.

ako je knjiga predstavljena kao ljubavni roman i njena osnovna nit i tema jeste ljubav, ipak ona govori i o drugim pojavma u našem društvu. Naglasile su to i promotorice knjige Subhija Karahmetović i Emina Mehmedović, koje su, istaknule da se u knjizi progovara o jednoj jako bitnoj i prisutnoj temi i društvenom problemu, o nasilju nad ženama.

Autorica je naglasila da je roman „Iza rešetaka ljubavi“ iako govori i o nasilju nad ženom i posljedicama tog nasilja, ipak protkan i lijepim temama, posebno onim ljubavnim. Kako je naglasila, ideju za pisanje ovog romana dobila je čuvši sasvim slučajno priču o čovjeku koji je nedužan skončao u zatvoru, pa je i ona sama, da bi što vjerodostojnije ispričala priču, određeni broj dana odlazila u zatvor. 

Ovom promocijom počela je 29. Kulturna manifestacija „IKRE 2024“ kojom se obilježava oktobar – Mjesec knjige. Kalesija je još 1996. godine prva u poslijeratnoj Bosni počela da obilježava Mjesec knjige., Osim promocije ovog romana, predviđeno je još nekoliko izuzetno kvalitetnih kulturnih događaja.

Partner JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija u realizaciji manifestacije „IKRE 2024“ je i BZK Preporod. Manifestaciju podržavaju Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK, Fondacija za bibliotečku djelatnost Sarajevo i Fondacija za izdavaštvo Sarajevo.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Konkretne aktivnosti Vlade TK na prevenciji poplava: Hidrološka mjern …

Umra novembar-decembar sa kalesijskom agencijom

Ajnur Šišić frizer iz Živinica, putuje na prestižno takmičenje u …

U Domu zdravlja Živinice obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

Ovo su hrabri policajci koji su spasili imama i njegovu porodicu u Jab …

CLOSE
CLOSE