Kalesija 27°

Junaci solidarnosti: Dragutin iz Modriče poručuje: „Pomozimo jedni drugima bez čekanja na katastrofu“

U teškim trenucima, poput onih koje prolaze stanovnici Jablanice, Fojnice, Konjica i drugih poplavljenih područja, istinska snaga ljudske solidarnosti dolazi do izražaja. U ovom trenutku, mnogi sugrađani, kako oni koji žive ovdje, tako i oni koji su van granica Bosne i Hercegovine, pružili su ruku pomoći.

Svi se ujedinjujemo kada zatreba, zaboravljajući na razlike bilo da su one vjerske, političke ili kulturne. U tim trenucima shvaćamo da smo svi dio istog ljudskog tkiva, koje se najjače povezuje u patnji i nadi. Zaista, zar ne bi bilo predivno kada bismo ovu jedinstvenost nosili sa sobom svaki dan, živimo u miru i slozi?

Umjesto da čekamo teške trenutke da bismo se povezali, trebali bismo graditi zajedništvo u svakodnevnom životu.

Dragutin Ignjatović iz Modriče, koji se već sedam godina bavi humanitarnim radom, pokrenuo je novu akciju s ciljem pomoći stanovnicima Fojnice. U nadolazećim danima vikendima, on i njegovi prijatelji planiraju dostaviti prehrambene i higijenske pakete, ali i aktivno učestvovati u čišćenju poplavljenih kuća.

„Idemo u Fojnicu! Uspio sam stupiti u kontakt s osobom koja će nas dočekati, kako bismo lakše istovarili pomoć. Također, planiramo ostati da čistimo i radimo sve što bude potrebno. Modričani su 2014. godine prošli kroz sličnu situaciju, i tada smo se svi ujedinili bez obzira na vjeru i naciju. Poručujem svima da se volimo i pomažemo jedni drugima, ne čekajući katastrofu da bismo bili složni.“, kazao je Dragutin za portal ntv.ba.

U nedjelju, 13. oktobra, šest Modričana kreće u Fojnicu, a akcija je podržana i od strane lokalne zajednice.

„Zahvaljujući firmi EL EL iz Modriče, obezbjedili smo dva kombija i gorivo. Do sada smo nabavili šest industrijskih isušivača vlage. Također, organizovali smo futsal utakmicu između Modriče i Odžaka, a sav prihod ide za pomoć poplavljenim porodicama. Večeras imamo i humanitarnu žurku u kafeu Korzo. Podrška dolazi i iz drugih izvora; VUČIJAK i Robot marketi u Modriči postavili su humanitarne korpe za prikupljanje hrane i higijenskih proizvoda. Čak je i opština Modriča donirala 10.000 KM, a Romi iz Modriče već su odvezli kombi donacija koje su prikupili.”

Dragutin je član humanitarne grupe “Jedni za druge Modriča”, koja je u proteklih sedam godina uspješno realizovala mnoge akcije.


„Pomagali smo socijalno ugroženim porodicama, prikupljali novac za liječenje u inostranstvu, a svake godine, kao Djed Mraz, dijelimo preko 600 paketića u Modriči i okolnim opštinama“, ističe on.

Dragutin je sinoć otišao u Brčko po isušivače vlage, kako bi osigurao svu potrebnu opremu prije nego što njihovo putovanje započne.

Svaka ruka koja pomaže i svaka riječ podrške doprinose stvaranju svijeta u kojem se razumijevanje i tolerancija podstiču. Budimo ljudi koji poštuju i uvažavaju jedni druge, i svakodnevno širimo ljubav i solidarnost, poručeno je iz Modriče.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Ovo su hrabri policajci koji su spasili imama i njegovu porodicu u Jab …

10 vijećnika iz prošlog saziva opet u OV Kalesija

Uhapšeno pet osoba: Djecu tjerali na prosjačenje

Živinice: SDA osvojila 13 vijećničkih mandata

Odbojkaši utakmicom u sali MSŠ Kalesija počinju sezonu u Premijer l …

CLOSE
CLOSE