Kalesija 18°

Gosti i vakifi iz Kuvajta prilikom posjete Medžlisu Islamske zajednice Kalesija svečano otvorili mekteb u Matkovcu

Prošle godine, 18. juna 2023. god., u Matkovcu obavljeno je polaganje kamena temeljca za budući mekteb. Zahvaljujući MFS “Emmaus” Doboj Klokotnica obezbijeđen je donator iz prijateljske države Kuvajt, a mesdžid/mekteb nosi ime “Mubarek Sa'adun El-Mutavea” po plemenitom donatoru-vakifu. Izgradnja vjerskog objekta povjerena je “Invest gradnji” iz Gračanice, a neimari su sagradili mekteb u predviđenom roku, te je tokom ramazana 2024. god. u Matkovcu klanjan i teravih-namaz.

Gosti iz Kuvajta, predstavnici porodice vakifa, kao i izaslanik Ambasade Kuvajta, boravili su u posjeti Medžlisu Islamske zajednice Kalesija i džematu Caparde, i tom prilikom su otvorili mekteb u Matkovcu. Gosti iz Kuvajta su džumu-namaz klanjali u džematu Prnjavor, a nakon toga su posjetili Medžlis IZ Kalesija. Predsjednik i glavni imam su goste upoznali sa vjerskim životom na području Medžlisa Kalesija, infrastrukturi i organizaciji, obzirom da je Medžlis IZ Kalesija specifičan, jer se prostire na oba bh. entiteta i na tri općine/opštine.


Nakon posjete Medžlisu IZ Kalesija delegacija iz Kuvajta se zaputila ka Matkovcu, gdje je prije ikindije-namaza organizovan program povodom otvaranja mesdžida/mekteba. Ključevi od mekteba predati su predstavnicima porodice vakifa koji su i svečano otključali vrata mekteba/mesdžida “Mubarek Sa'adun El-Mutavea”. Tokom program prisutnima su se obratili Ermin Selimbašić, vakif zemljišta na kojem je sagrađen mekteb, Mirsad ef. Sakić, imam džemata Caparde, Muharem ef. Mešanović, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, kao i predstavnik porodice vakifa. Na kraju programa, istaknutim pojedinicima, dodijeljena su prigodna priznanja i zahvalnice.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Proaktiva: U petak manifestacija “Kalesijski šampioni znanja …

Prvi avion AJeta iz Istanbula sletio u Tuzlu

Pohvalan gest volontera u selu Zlate: Ispod urušenih ostataka kuće s …

Sportska oprema Winner: Oglas za posao

Amra Gojčić ponovo pokreće akciju prikupljanja pomoći za stanovni …

CLOSE
CLOSE