Kalesija 11°

U Federaciji BiH imunizacija djece pneumokoknim vakcinama postaje obavezna

Pneumokokne bolesti predstavljaju veliki javnozdravstveni problem i u Bosni i Hercegovini, a glavna odbrana je adekvatna vakcina. Najviše su ugrožena djeca do pet godina, zbog čega se vakcinacija pneumokoknim vakcinama od početka iduće godine uvodi u redovni, odnosno obavezni imunizacinski program u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Bakterija Streptococcus pneumoniae uzrokuje ozbiljne bolesti poput upale uha i pluća, meningitisa i sepse, koje mogu dovesti do dugotrajnih posljedica pa čak i smrti. Posebno su ugrožena djeca, starije osobe i one s oslabljenim imunitetom.

Pneumokokne bolesti predstavljaju značajan javnozdravstveni problem i u Bosni i Hercegovini, zbog čega je uvođenje pneumokokne vakcine od velike važnosti. Upravo u Federaciji BiH od početka 2025. primarno za djecu do pet godina starosti, vakcina će biti obavezna, s obzirom da ju je Federalni zavod za javno zdravstvo uvrstio u redovni imunizacinski program.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić kaže da je proširenje imunizacijskog programa od velike važnosti za razvoj javnozdravstvenog sistema u tom bh. entitetu.

“Poznato je da je dječija populacija do pet godina najugroženija, prije svega u kontekstu upala uha, sinusa, mozga, pluća te sepse. Kao jedna teška komplikacija uvijek može dodatno i trajno ošteteti dijete. Zbog toga je u svim regijama Svjetske zdravstvene organizacije ova vakcinacija već uvedena i mi moramo sustići trend koji je vrlo važan”, ističe Skočibušić.

Siniša Skočibušić (Foto: Klix.ba)

Siniša Skočibušić (Foto: Klix.ba)

On navodi da je imunitet djece do pet godina starosti upravo najslabiji te će vakcinacija pružiti dodatnu sigurnu i trajnu zaštitu.

“Prema vakcinalnom kalendaru, predviđeno je vakcinisanje djece sa dva i četiri mjeseca te dovakcinacija u drugoj godini života. Time će se sa tri doze vakcine praktično pružiti jedna dovoljna zaštita za svu djecu u grupi koja je novorođena te vjerujemo da ćemo idućih godina postići dovoljan vakcinalni obuhvat”, pojasnio je Skočibušić, istaknuvši da je vakcinacija besplatna i potpuno sigurna, a moguće ju je aplicirati naknadno i kod starije djece te pripadnika treće životne dobi.

Inače, zvaničnom početku procesa imunizacije prethodi realizacija serije edukativnih radionica o uvođenju pneumokokne vakcine u redovni imunizacijski program u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Detalj tokom radionice na Ilidži (Foto: Klix.ba)

Detalj tokom radionice na Ilidži (Foto: Klix.ba)

Radionice su namijenjene zdravstvenim radnicima, a prva je odražana danas na Ilidži. Cilj edukativnih radionica je informirati i educirati zdravstvene radnike, posebno provoditelje vakcinacije, ali i širu javnost o pneumokoku – bakteriji koja uzrokuje pneumokoknu bolest, novoj vakcini u redovnom imunizacijskom programu i planu provedbe imunizacije u kantonima Federacije Bosne i Hercegovine.

Tokom radionica, zdravstvenim radnicima će biti uručeni informativno – edukativni i promotivni materijali o imunizaciji protiv pneumokoka, koje je producirao Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Detalj tokom radionice na Ilidži (Foto: Klix.ba)

Detalj tokom radionice na Ilidži (Foto: Klix.ba)

klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

U akciji Pomozi.ba za pomoć poplavljenim područjima za nekoliko sati …

Mujo Mujkić zbog tragičnih događaja u BIH poslao poruku kojom je za …

Predsjedništvo BiH donijelo odluku o angažiranju Oružanih snaga BiH …

Načelnik Sead Džafić izdvojio 10.000 KM za stanovništvo Jablanice

CIK BiH razmatra mogućnost odgađanja lokalnih izbora zbog poplava

CLOSE
CLOSE