Kalesija 13°

Obilježen “Dan roze vrpce”: Preventivni pregledi su itekako bitni

U organizaciji Udruženja “Ženo, majko, sestro” Kalesija danas je obilježen Dan roze vrpce. Manifestacijom se pruža podrška ženama koje se u ovom trenutku suočavaju sa dijagnozom ove bolesti, koje se liječe i pokušavaju da se izbore sa svime što nosi ova opaka bolest. Također, jedan od ciljeva jeste podići svijest o preventivnim pregledima, te podstaći žene da idu na pregled.

Predsjednica Udruženja “Ženo, majko, sestro” kaže da su im se od nove godine prodružile četiri žene koje su saznale da imaju karcinom.

Zahvaljujem se svim građankama i građanima Kalesije, danas je odziv bio dobar što znači da se budi svijest o karcionomu dojke. Moja poruka je da ne treba o karcionomu pričati samo u oktobru i martu, nego cijele godine. Želim poručiti ženama da vole sebe, da idu na pregled, da se ne kriju. Jedan pregled mnogo znači” kazala je predsjednica Udruženja Nasiha Pjanić.

Kao i proteklih godina, i ove godine podršku obilježavanja Dana roza vrpce dala je i doktorica Zumra Begić,s𝐩𝐞𝐜𝐢𝐣𝐚𝐥𝐢𝐬𝐭𝐚 𝐠𝐢𝐧𝐞𝐤𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐣𝐞 𝐢 𝐚𝐤𝐮š𝐞𝐫𝐬𝐭𝐯𝐚.

Oktobar služi kao opomena ženama da idu na preventivne preglede. Naravno, ne samo oktobar nego cijele godine trebamo vršiti preglede, uticati na podizanje zdravstvene kulture, svijesti žena da se jave na preventivne preglede i prije nego osjete simptome. I ovo je jedan jako značajan i vrijedan način podizanja svijesti žena da idu na preventivne preglede. Kada govorimo o periodu kada da se žene jave na pregled. Ta granica je jako spuštena posljednjih godina tako da sve mlađe žene obolijevaju od karcinoma dojke. Ja bih rekla da granice kada žene trebaju da se jave na pregled i ne postoje. Dobro je da se žene jednom godišnje jave na pregled dojke. Ako su mlađe od 40 godina, onda je to ultrazvuk dojke,ako su mlađe onda je to ultrazvuk i mamografski pregled” kazala je doktorica Begić.

Podršku Udruženju “Ženo, majko sestro” između ostalih pružile su i članice iz Udruženja iz Vukovija, Tojšića, Rainaca Donjih. Mališani iz vrtića “Vedi Princ” počastili su ih i jednom,divnom pjesmicom.

Pokrovitelj današnje manifestacije je općinski načelnik Sead Džafić koji je zajedno sa organizatorima i drugim gostima položio cvijeće na centralo spomen obilježje.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Potpisan ugovor o realizaciji projekta dovođenja i spajanja gradske v …

Postavljen kamen temeljac za gradnju kampusa Univerziteta u Tuzli

Korak prema zelenijoj budućnosti: Grad Živinice usvojio Operativni p …

KK Basket Živinice počeo sa Školom košarke

UKC Tuzla: Okončane procedure, dodjeljen ugovor za nabavku linearnog …

CLOSE
CLOSE