Kalesija 25°

U Kalesiji obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana starih osoba volonteri Crvenog križa Kalesija vršili besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska za članice Udruženja penzionera općine Kalesija.

“Ovo je bila prilika da se mladi volonteri druže sa osobama treće životne dobi, koje aktivno učestvuju na društvenim događajima u našoj općini i tom prilikom međusobno razmijene iskustva”kažu iz Crvenog križa.

Međunarodni dan starijih osoba se od 1991. godine obilježava svake godine 1. oktobra. Glasanjem skupštine Ujedinjenih naroda (UN) 14. decembra 1990. godine uspostavljen je 1. oktobra kao Međunarodni dan starijih osoba, što je zapisano i u Rezoluciji UN-a 45/106. Svemu je prethodila inicijativa Bečkog međunarodnog akcijskog plana o starenju, koji je usvojen od strane Svjetske skupštine o starenju 1982. godine, ali je usvojen i kasnije iste godine na Generalnoj skupštini UN-a. U 2002. godini druga Svjetska skupština o starenju usvojila je Madridski međunarodni akcijski plan o starenju, kako bi odgovorila na moguće izazove starenja stanovništva u 21. stoljeću i potaknula promicanje razvoja društva među svim uzrastima.

Ovaj je dan utemeljen u cilju podizanja svijesti o pitanjima koja se tiču starijih osoba, poput doprinosa starijih osoba društvu, ali i procesa starenja.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

KUD “Biser” organizuje prvi dječiji festival folklora

Resorno ministarstvo ulaže u opremanje službi za geodetske i imovins …

Tužilaštvo i Uprava policije MUP-a Tuzlanskog kantona pozivaju građ …

Tuzla obilježava 81. godišnjicu od oslobođenja u Drugom svjetskom r …

Rukometna akademija Konjuh: Upis u školu sporta

CLOSE
CLOSE