Kalesija 14°

Priprema pekmeza od šipka: Miralem Hasanović svake godine stvara bogatu zimnicu

Pekmez od šipka/šipurka sigurno je jedna od prvih asocijacija koja nas podsjeća na djetinjstvo, posebno u ovim hladnijim danima, kada konzumiranje pekmeza, kao i drugih domaćih proizvoda, jača naš imunitet, dobar je za prevenciju i očuvanje zdravlja. Oko ovog pekmeza zaista ima puno, puno posla, ali svaki zalogaj vrijedan je truda i rada. Pekmez od šipka itekako je zahtjevan za napraviti, kaže naš sagovornik Miralem, te je sve manje onih koji se odluče na proizvodnju ovog slatkog proizvoda.
Prilikom pripreme glavno je pitanje kako očistiti šipak za pekmez. Najprije se želimo riješiti sjemenki i dlačica šipka koje mogu djelovati iritantno na probavni trakt. S druge strane, sjemenke šipka dat će gorak okus pekmezu, a to želimo izbjeći. Zato njegova priprema oduzima mnogo vremena i traži dosta strpljenja.

Ubran u prirodi, odnosno u planinskim predjelima, napravljen u domaćim uslovima, na takav način pekmez od šipka godinama pravi Miralem Hasanović iz Miljanovaca, zajedno sa suprugom.

“Šipurak berem u brdskim predjelima prirode. Pekmez od šipurka je jako zahtjevan iziskuje mnogo posla, od samog branja pa do pripreme za kuhanje i dobivanje gotovog proizvoda. Dugo godina to radim sa porodicom i svi moji prijatelji i kupci koji su kupovali znaju o kakvom se kvalitetu radi i uvijek su se vraćali po teglu više.”, kaže Miralem za portal ntv.ba.

Dolazi zima, pa na vrijeme ojačajno naš imunitet, a naš sagovornik i njegova supruga već nekoliko godina prave pekmez od šipka i jedan je od najtraženijih proizvoda.

“Ove godine sam svega nekih 25 kg ispekao pekmeza od šipka. Ostalo mi je još nekih 15 kg da prodam. Hvala svim mojim kupcima koji su i ove godine podržali moj trud i rad kupovinom pekmeza, kao i drugih domaćih proizvoda.”

Miralem je itekako prepoznat u našoj Kalesiji po svojim vrijednim i dobrim osobinama, a i kao osoba koja je pokrenula brojne humanitarne akcije, pomogao mnogim ljudima koji su u potrebi.

Plodovi šipka su od davnina poznati kao izuzetno ljekoviti. Cijenjeni su zbog sadržaja vitamina C i A, minerala i drugih materija. Mogu da se koriste za pripremu pekmeza, džemova, marmelada, želea, sirupa, likera, čajeva, ulja.

Kako bi zaštitili organizam od nepovoljnih spoljnih uticaja, biće potrebno da konzumiramo samo nekoliko kašika pekmeza u toku dana.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Nekoliko kalesijskih naselja sutra bez struje

Udruženje “Ženo, majko, sestro” organizuje “Dan roze vrpce”

U Kalesiji Gornjoj večeras predizborni skup SDA

Šefik Imamović: Kandidat za općinsko vijeće Kalesija

Kalesija kao zajednica boljih prilika za mlade, dijasporu, marginalizo …

CLOSE
CLOSE