Kalesija 17°

BKC Kalesija nosilac aktivnosti na novoj predstavi HASANAGINICA, režiser Ahmed Imamović

Fahrudin Sinanović, direktor JU Bosanski kulturni centar „Alija Izetbegović“, popisao je ugovore sa Mirzom Mušijom, ministarom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZE-DO kantona, i Damirom Gazdićem, ministrom za kulturu, sport i mlade TK, o realizaciji projekta obilježavanja 250 godina prvog zapisa balade Hasanaginica, u okviru kojeg će se realizirati pozorišna predstava “HASANAGINICA” zasnovana na novom dramaturškom čitanju ove balade. Režiser predstave bit će Ahmed Imamović. Projekat će se realizirati na području Tuzlanskog kanotna, Zeničko-dobojskog kantona i Kantona Sarajevo. Nosilac aktivnosti je JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija.

 Radi se o projektu koji za cilj ima očuvanje kulturne baštine, afirmaciju usmene književnosti, edukaciju mladih, posebno učenika o značaju Hasanaginice, afirmaciju međukantonalne saradnje, kao i ukazivanje na ulogu i značaj jezika i kulture u izgradnji identiteta kroz produkciju i realizaciju predstave, organizaciju naučnog skupa i promociju programa na području ZDK-a – rekao je ministar Mušija.

zdk.ba

Ministar Damir Gazdić je naglasio važnost ovog projekta a i važnost međukantonalne saradnje ministarstava kulture.

Direktor Fahrudin Sinanović je kazao da je ovo do sada najveći projekat koji će u saradnji sa ostalim partnerima realizirati kalesijski BKC.

zdk.ba

Partneri u projektu su i Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK, Ministarstvo obrazovanja i nauke TK, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Narodno pozorište Tuzla, Nacionalna i univerzitetska bibloteka „Derviš Sušić“ Tuzla, Opća biblioteka Maglaj, Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, Filozofski fakultet Tuzla, Studio Teatar Zenica, RTV TK, TV Neon, portali…

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

U nedjelju izmjena režima saobraćaja u Kalesija Centar i prigradskim …

Žene iz Miljanovaca organizuju akciju “Jedan kolač-jedna nada” z …

Svjetski dan bez automobila bit će obilježen i u Kalesiji

Donesena prvostepena presuda za Darka Petrovića (47) iz Tuzle

Najava utakmica u kantonalnim ligama

CLOSE
CLOSE