Kalesija 10°

U Živinicama posječen „stari hrast“, zaštićeni spomenik kulture i prirode!

Ovih dana u parku iza hotela Konjuh u Živinicama posječeno je nekoliko stabala hrasta Lužnjaka. Nije riječ o običnim stablima, već o spomenicima prirode duge starosne dobi. Ovi soliterni primjerci, kao skupine hrasta Lužnjaka,  su  dominirajuće vrste  rijetkih biljnih zajednica kojoj pripadaju. Zub vremena ih je oštetio, te je to vjerovatni razlog njihovog uklanjanja.

«Opština Živinice je učinila velike napore na očuvanju hrasta Lužnjaka kod hotela Konjuh, gdje je napravljen park. Ovaj monumentalni prirodno spomenički lokalitet , park šuma hrasta Lužnjaka,  je  manja šumska površina sastojinskog tipa, potpuno autohtonog prirodnog porijekla,  koja pripada rijetkim i karakterističnim tipovima vegetacije. Za uklanjanje oboljelih stabala potebna je saglasnost  Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Tuzla», kaže nam dipl.inž. šumarstva Mijo Franković.

Kapitalni spomenik prirode hrast Lužnjak, kod hotela Konjuh valorizovan je  i zaštićen od strane  tuzlanskog  Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode još 1987. godine i evidentiran je u Registar Zavoda. Prava je šteta što je došlo do uklanjanja određenog broja stabala na pomenutom lokalitetu, ali zub vremena je učinio svoje!

zivinice.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Kalesijska SDA u Raincima Donjim predstavila kandidata za načelnika i …

“Bosna” slavila na Gradskom stadionu u Kalesiji

Edukacijski centar „Nahla“ Tuzla: Meet Up „Karijera s predumišl …

Nerminin recept za hurmašice sa pekmezom i susamom

Organizovan treći Memorijalni pohod “Rasim Mehidić”

CLOSE
CLOSE