Kalesija 24°

Zvono za uzbunu: Više od 40.000 poduzeća u BiH ima blokirane račune!

U Bosni i Hercegovini trenutno više od 40.000 pravnih osoba, odnosno poduzeća ima blokirane račune, što u prevodu znači da su sva ta poduzeća vrlo blizu gašenja!


Ako znamo da je u martu 2011. godine broj blokiranih računa pravnih osoba bio oko 29.000, jasno je kako se u manje od godinu dana broj povećao za alarmantnih 11.000. Duljko Hasić, savjetnik za makroekonomska pitanja pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, koji nam je i iznio ove podatke, naglašava kako zvona za uzbunu zvone već dugo, ali niko ne poduzima ništa.

– Stanje po ovom pitanju je iz godine u godinu sve gore i gore, a pogotovo je protekla godina bila katastrofalna kada su u pitanju blokade računa. Nažalost, niti tekuća godina neće biti ništa bolja, naglasio je Hasić.

Kada je u pitanju blokada računa, najviše se to odnosi na mala i srednja poduzeća, koja su žila kucavica svih razvijenih svjetskih ekonomija. Upravo ova poduzeća najviše su pogođena svim nedaćama, kako na domaćem, tako i na inostranim tržištima, a država je u svemu tome proteklih godina bila samo nijemi posmatrač.

– Država se ne bavi ekonomijom i to je osnovni problem. Tako je i prošle godine izostalo stvaranje povoljnijeg poslovnog okružja što itekako pogađa sva poduzeća u našoj zemlji, pojašnjava Hasić. Takođe, on tvrdi kako su u BiH izostale sve potrebne reforme i uvođenje potrebnih standarda za proizvodnju i izvoz, što je takođe uticalo na propast mnogih poduzeća. Nadalje, prema njemu, ogroman problem predstavlja i gotovo nikakva kreditna aktivnost banaka i činjenica da je padom kreditnog rejtinga naša zemlja spala u zonu B, a sve najave govore kako će biti još i gore.

– Uvođenje fiskalizacije nije imao posebnog efekta, ali je dovelo do gašenja određenog broja firmi. Osim toga, i dalje je veliki problem i siva ekonomija, koju vlasti zbog kupovanja socijalnog mira i dalje dopuštaju, navodi Hasić. Ipak, svi relevantni ekonomski stručnjaci slažu se kako je najgore to što svi pokazatelji ukazuju da će ova godina biti još i gora od prethodne tako da bi brojka od 40.000 na kraju ove godine mogla biti kudikamo veća, prenosi Dnevni list.

Kada uzmemo činjenicu da gotovo i nema poduzeća koje nije u problemima, a država ništa ne čini kako bi im pomogla, jasno je kako će ove godine nezaposlenost rasti možda i više nego 2011. Naime, tokom prošle godine bez posla je, prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, bez posla ostalo oko 12.000 ljudi, odnosno u prosjeku 1000 svakog mjeseca. Prema tome, ako znamo da je prema posljednjim podacima u BiH čak 532.442 nezaposlenih, a 693.964 zaposlenih osoba, vrlo brzo možemo očekivati da broj nezaposlenih pređe broj zaposlenih. Ako bi se ta mogućnost obistinila, ušli bismo u rang najnerazvijenijih afričkih zemalja, koje svoje probleme mogu zahvaliti građanskim ratovima, tako da bi BiH bila možda i jedina zemlja koja je u mirnodopsko vrijeme uspjela ‘dostići’ ovakve brojke. Ako ništa drugo, možda po tome uđemo u Guinnessovu knjigu rekorda te bi na taj način bh. političari postali i svjetski poznati.

24sata.info

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

“Bosna” slavila na Gradskom stadionu u Kalesiji

Edukacijski centar „Nahla“ Tuzla: Meet Up „Karijera s predumišl …

Nerminin recept za hurmašice sa pekmezom i susamom

Organizovan treći Memorijalni pohod “Rasim Mehidić”

Mujo Mujkić: Paket vijećnika za oko kuće ili kako se ruši država

CLOSE
CLOSE