Kalesija 23°

Promocija knjige “Lanet Olsun – Zločin nad Bošnjacima istočne Bosne”: 1.018 zločinaca iz istočne Bosne

U organizaciji Javne ustanove Gradska biblioteka i Bošnjačke zajednice kulture Preporod Kalesija, u ovom gradu promovisana je knjiga “Lanet olsun – zločin nad Bošnjacima istočne Bosne”, autora Anesa Džunuzovića.

Osim autora, o knjizi, u kojoj su opisani ratni zločini u 13 opština istočne Bosne, govorio je i dr. Edin Ramić, savjetnik za povratak i dijasporu Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Kako je rečeno, ovom promocijom se daje podrška ideji da se 9. januara, kada se u manjem entitetu slavi i obilježava Dan RS-a, širom BiH organizuju promocije knjiga, tribine, izložbe, predavanja i okrugli stolovi na kojima bi se govorilo o genocidu.

– Ova knjiga je značajna jer se na jednom mjestu nalazi veliki broj činjenica, veliki broj imena zločinaca. Prikazuje činjenice koje su utvrđene. Način prikazivanja događaja je da o njima pričaju scvjedoci. Oni su sagovornici. Također, na jednom mjestu se nalazi 1.018 imena izvršilaca zločina, kazao je Ramić na promociji, dodajući kako se nada da će ova knjiga inspirisati i druge hrabre autore da napišu nove knjige o područjima gdje su počinjeni zločini.

Prema njegovim riječima, entitet RS je sastavni dio Bosne i Hercegovine i, ukoliko vlasti ovog entiteta žele da slave 9. januar, onda trebaju dodati činjenicu da su u ime RS-a učinjeni mnogi zločini i nanesena velika materijalna šteta.

– Također, trebaju biti spremni kako za nadoknadu štete, tako i za procesuiranje svih onih koji su prouzrokovali da nastane ovakva RS, kazao je Ramić.

S druge strane, Džunuzović je kazao da je danas veoma mali broj knjiga koje govore o zločinima u BiH. Prema njegovim riječima, veći broj knjiga pišu oni koji su činili zločine.

– Ustvari, oni više kvazi – istražuju. U mnogim slučajevima se radi o lažnim podacima i o fabrikovanju podataka. Zbog toga, mislim da žrtve trebaju puno više pisati. Također, puno više historičari trebaju da se uključe, kazao je Džunuzović.

S.K.

 

 

Pratite Kalesija Online na Facebooku

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

“Bosna” slavila na Gradskom stadionu u Kalesiji

Edukacijski centar „Nahla“ Tuzla: Meet Up „Karijera s predumišl …

Nerminin recept za hurmašice sa pekmezom i susamom

Organizovan treći Memorijalni pohod “Rasim Mehidić”

Mujo Mujkić: Paket vijećnika za oko kuće ili kako se ruši država

CLOSE
CLOSE