Kalesija 23°

“Opasna vehabijska zajednica u Kalesiji”: Sava Marković otišla da slavi Božić, a“vehabija“ hrani njene kokoši

Kalesija Online je prvi medij koji reagovao na laži koje proteklih dana plasiraju mediji iz RS-a.
Naime, izvrtanjem informacija i obmanjivanjem javnosti, mediji RS-a govore o “novoj šerijatskoj zajedini u Kalesiji” (VIDEO).
Kontaktirali smo načelnika općine Kalesija, Rasima Omerovića,  koji smatra da se radi o provokaciji.

Koliko je opasna “vehabijska zajednica” u naselju Dubnica pokazuje sljedeća priča koju prenosimo sa portala Kalesijske Novine…


**********

 

Proteklih dana mediji iz RS-a i iz Srbije su plasirali priču o tome kako su vehabije preplavile srpsko selo Dubnicu kod Kalesije gdje, kako je izvijestila RTRS, planiraju stvaranju nove „šerijatske zajednice“. Još je navedeno da novac za kupovinu kuća dolazi iz Beča, da je Općina Kalesija 50 hiljada maraka namijenjenih srpskim povratnicima preusmjerila za izgradnju infrastrukture vehabijama. Sve to, rečeno je, usmjereno je protiv povratka Srba u Dubnicu. 

Milisav Garić i Tošo Đurić

Nakon ovih napisa posjetili smo Dubnicu, mjesto u kojem su prije rata živjeli Srbi, a danas ga uglavnom naseljavaju Bošnjaci iz Podrinja. Srbi su još pred kraj rata počeli da prodaju kuće i imanja, pa je danas u Dubnici napravljeno oko 600 bošnjačkih kuća, ali tek 10-ak kuća su vlasnici osobe koje u medijima nazivaju vehabijama.

Oni su ovdje došli u zadnje dvije godine. Jedini koji je pristao da priča za novine je Samir Šehić – Šeha, kojeg je SIPA, u februaru, privodila prilikom akcije u Kalesiji, kada su u „borbi protiv terorizma“ optuživali ljude zbog posjedovanja – vještačkog đubriva. Samir Šehić je pušte jer nije bilo nikakvih dokaza, osim vjerske literature i dječijih crtanih filmova.

– Sve to što pišu je laž. Oni žele  da grupu Bošnjaka koji se trude da u potpunosti praktikuju islam  iskoriste za opravdanje svojih separatističkih težnji, da kažu kako, eto, suživot nije moguć. Izjavu protiv nas za RTRS daje Mislisav Garić, koji uopšte nije iz ovog mjesta, iz Zeline je, a ista ta televizija nije objavila izjavu Toše Đurića, koji je govorio da sam nama nema nikakvih problema, počinje da priča Samir Šehić.

Milisav Garić je kazao da Općina pare namjenjena povratnicima prusmjerava za izgradnju infrastrkture vahabijama. Izjavio je i da u naselju ima 30 vehabijskih kuca te da imaju kvalitetan makadamski put. Već smo rekli da ima 10 kuća čiji su vlasnici osobe koje naziva vehabijama, a što se tiče asfalta u Dubnici, iste radi treba reći da je put u Dubnici asfaltiran od magistralnog puta do područne škole, a da nije asfaltiran upravo dijelu naselja gdje se nalaze spomenute kuće. Još prije desetak godina, kada u Dubnici niko nije spominjao vehabije, doc. dr. Muhamed Omerović, predsjednik Saveza Eko-Zelenih Tuzlanskog kantona je pokrenuo akciju uređenja izletišta Kiseljak i inicirao uređenje puta prema ovoj potencijalnoj turističkoj destinaciji. Neće valjda i Muhamed Omerovića optužiti da je još tada vršio pripreme za dolazak „vehabija“.

Šehića smo zatekli pred kućom povratnice Save Marković, koja je otišla u Branjevo kod svojih da proslavi Božić. Ispred njene kuće, pored stepenica je prislonjena hrastova grana. Dok je hranio njene kokoši Šehić nam je ispričao.

Zovu nas kad nekoga treba odvesti kod doktora

– Sava ovdje živi sa svojim sinom. Muž joj je poginuo u toku rata. Kad god negdje ide, kod mene ostavi ključ da joj pripazim na kuću i nahranim kokoši. Nikakvih međusobnih problema nemamo. Desi se da nas zovu kad treba nekoga odvesti kod doktora. Provjerite u Policijskoj upravi Kalesija i vidjet ćete da nije zabilježen niti jedan incident u zadnje dvije godine koliko smo mi ovdje, kaže Šehić, dodajući i da je laž da novac za kupovinu kuća stiže iz Beča.

On sam je, kako kaže, prodao stan u Kalesiji, koji je dobio kao ratni vojni invalid, i kupio kuću, a ostale kuće su kupili ljudi koji godinama rade i u Njemačkoj i Švicarskoj, a ne samo u Austriji. Zemlju u Dubnici kupili su i neki kalesijski biznismeni.

Načelnik Omerović: Čista provokacija

Kalesijskog načelnika Rasima Omerovića optužuju da je „planski doveo vehabijski pokret u Kalesiju, sa ciljem da protjera srpske povratnike“.

 

– Čuo sam za tu vijest, mada nisam upoznat sa detaljima. Nije ovo ni prva a vjerovatno ni posljednja vijest koju objavljuju a da nema nikakve veze sa činjenicama. Ovo je čista provokacija sa njhove strane, kazao je načelnik Rasim Omerović.

Pisanje ovih medija demantirao je i Mujo Tosunbegović, općinski službenik koji je zadužen za pitanje povratka. On jednostavno kaže da nije tačno to što su objavili mediji, te da proces povratka ne ometaju osobe koje spominje RTRS.

 

 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

“Bosna” slavila na Gradskom stadionu u Kalesiji

Edukacijski centar „Nahla“ Tuzla: Meet Up „Karijera s predumišl …

Nerminin recept za hurmašice sa pekmezom i susamom

Organizovan treći Memorijalni pohod “Rasim Mehidić”

Mujo Mujkić: Paket vijećnika za oko kuće ili kako se ruši država

CLOSE
CLOSE