Kalesija 24°

I pored usvojenog budžeta trezor BiH je blokiran

Isplata sa jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje BiH obustavljena je i sredstava se nikome ne raspodjeljuju već dva dana, čime je trezor BiH praktično ostao zaključan.


Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović potvrdio je da će tako i ostati sve dok se u Službenom glasniku BiH i zvanično ne objavi da je budžet institucija i međunarodnih obaveza za 2011. usvojen.

A to što je Vijeće ministara BiH posljednjeg dana stare godine, u subotu, 31. decembra 2011, na telefonskoj sjednici donio odluku o privremenom finansiranju za prvi kvartal 2012. (januar – mart) „ne znači ništa”, prenijela je danas Radio Televizija RS.

Odluka se ne može primjenjivati jer nema budžeta za 2011. i ne postoji pravni i zakonski osnov na koji bi se ona pozivala. Tako će ostati sve do konačnog usvajanja budžeta za 2011. Do tada će se vršiti samo plaćanje obaveza iz 2011. no, i to se može raditi samo do 15. januara 2012. i uključuje isplatu plata budžetskim korisnicima za decembar prošle godine, tvrdi Kasumović.

Navodeći da mu je u Upravi za indirektno oporezivanje BiH potvrđeno da se isplate sa jedinstvenog računa trezora ne odobravaju nikome od prvog radnog dana ove godine, Kasumović je dodao da oni to ne smiju ni da rade bez objavljenog budžeta jer bi taj potez bio krivično djelo.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

“Bosna” slavila na Gradskom stadionu u Kalesiji

Edukacijski centar „Nahla“ Tuzla: Meet Up „Karijera s predumišl …

Nerminin recept za hurmašice sa pekmezom i susamom

Organizovan treći Memorijalni pohod “Rasim Mehidić”

Mujo Mujkić: Paket vijećnika za oko kuće ili kako se ruši država

CLOSE
CLOSE