Kalesija 20°

Diznijeve princeze loše utiču na ponašanje djevojčica?

Psihološkinja za djecu i adolescente, dr Dženifer Hardstin u svojoj knjizi “Oporavak princeze” ukazuje da i dvogodišnja djeca mogu usvojiti nerealne ideale iz bajki i Diznijevih crtanih filmova koji kasnije utiču na njihovo samopouzdanje i sliku svijeta.

U knjizi „Oporavak princeze“ (Princess Recovery: A How-To Guide to Raising Strong, Empowered Girls Who Can Create Their Own Happily Ever Afters), Dženifer Hardstin opisuje kako tradicionalne priče poput „Uspavane lepotice“ i „Pepeljuge“ promovišu ideju da ako je djevojčica lijepa i fino obučena može dobiti ljubav i steći popularnost.

Autorka taj fenomen naziva „sindromom princeze“.

Ovakva vrsta poruke, smatra ona, ima snažan uticaj na samopouzdanje djevojčica i otežava djeci da shvate koliko su inteligencija, dobročinstvo i ambicioznost važne vrijednosti:

-Djevojčice od najranijeg djetinjstva dobijaju poruku da je važno kako izgledaju i šta imaju i to na veoma površan način – smatra dr Hardstin. Njena knjiga je uputstvo roditeljima kako da djeci na pravi način predstave crtaće i bajke.

Ona takođe smatra da sestre Kardašijan koje u Americi imaju svoj rijaliti šou „predstavljaju dobar primjer kako se ne treba ponašati“.

Osim opasnosti od „sindroma princeze“, njene knjige roditeljima predstavljaju i vodič kako djecu treba vaspitavati od najranijeg djetinjstva.

Dr Hardstin misli da se djeca prerano izlažu neprikladnim igračkama, poput Barbika, koje tjeraju djecu da oponašaju starije. „Oporavak princeze“ prema njenom mišljenju ima za cilj da povrati „balans, samopouzdanje i samodovoljnost u život djevojčica i pruži im moderno i živahno djetinjstvo“.

(B92.net)

 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

“Bosna” slavila na Gradskom stadionu u Kalesiji

Edukacijski centar „Nahla“ Tuzla: Meet Up „Karijera s predumišl …

Nerminin recept za hurmašice sa pekmezom i susamom

Organizovan treći Memorijalni pohod “Rasim Mehidić”

Mujo Mujkić: Paket vijećnika za oko kuće ili kako se ruši država

CLOSE
CLOSE