Kalesija

Nakon godinu dana: Trijumf HDZ-a, skupi poraz SDP-a

I službeno je potvrđena vijest koju je TV1 objavila još prije desetak dana – da će HDZ za mandatara imenovati Vjekoslava Bevandu koji je u prethodnom mandatu bio dopremijer Vlade FBiH i ministar finacija.

Osim Bevande u kombinaciji za premijerskog kandidata bilo je još nekoliko funkcionera iz vrha HDZ-a među njima i predsjednik Čović, no on je na jučerašnjoj konferenciji eksplicitno rekao da naće prihvatiti premijersku funkciju mada ga je na to nagovarao lider SDP-a Zlatko Lagumdžija.

U kombinaciji je bila i Borjana Krišto, ranije predsjednica FBiH no ona će po svemu sudeći preuzeti ministarstvo pravde u VMBIH.

Napokon u kombinaciji je bio i aktuelni ministar financija i trezora Dragan Vrankić ali kako TV1 doznaje on se izborio za puno komforniju poziciju: Izgledni je kandidat za čelno mjesto ekspoziture Centralna banke BIH u Mostaru.

U HDZ-u BiH jako su zadovoljni ovakvim ishodom raspodjele vlasti. HDZ se izborio za ono što se zalagao od prvog dana, da zajedno sa drugim HDZ-om bude jedini legitimni predstavnik Hrvata, kao jednog od tri konstitutivna naroda.

Podsjećamo, na početku pregovora oko formiranja vlasti HDZ nije uopće bio u kombinaciji za vlast na državnom nivou a nešto kasnije su stranke platforme prihvatile HDZ kao potencijalnog partnera, ali su insistirale da mandatar bude Bošnjak, a poslije Hrvat iz reda Platforme. Tek u završnici pregovora stranke Platforme su prihvatile HDZ kao ravnopravnog koalicionog partnera prepustivši mu praktično vodeću ulogu u novom Vijeću ministara BiH.

Dakle, u posljednjih godinu dana HDZ je prošao put od potpunog osporavanja do potpune afirmacije i zato se danas u stožeru HDZ-a slavi velika pobjeda.

Na drugoj strani u štabu SDP-a nema slične euforije, naprotiv u ovoj partiji su svjesni činjenice da je mjesto ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije plaćeno preskupo jer su za ovo mjesto dvije bošnjačke stranke morale dati sve važne resore, prije svega one iz oblasti finansija i ekonomije. Osim toga u SDP-u su razočarani i činjenicom da će se Vijeće ministara BiH ipak konstituirati po principu dva plus dva plus dva što objektivno ovu multietničku partiju svodi na jednonacionalnu.

Na trećoj strani SNSD je više nego zadovoljan raspodjelom izbornog plijena jer će preuzeti kontrolu nad glavnim ekonomskim i finansijskim mehenizmima državne vlasti. Osim toga SNSD je dobio pravo izbora čelnika u dvije važne državne agencije SIPA-i RAK-u, pa se u ovoj stranci s punim pravom osjećaju pobjednicima.

I na kraju ako je suditi po njegovom angažmanu kao ministra finansija u prošlom sazivu Vlade FBiH, imenovanje Vjekoslava Bevanda je ohrabrujući znak da će se neko konačno ozbiljno uhvatiti u koštac sa problemima u kojima se BiH nalazi.

 

S.Ćenan(TV1)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

“Bosna” slavila na Gradskom stadionu u Kalesiji

Edukacijski centar „Nahla“ Tuzla: Meet Up „Karijera s predumišl …

Nerminin recept za hurmašice sa pekmezom i susamom

Organizovan treći Memorijalni pohod “Rasim Mehidić”

Mujo Mujkić: Paket vijećnika za oko kuće ili kako se ruši država

CLOSE
CLOSE