Kalesija

BiH: Osnovci se sve više drogiraju

Starosna dob u kojoj se prvi put proba droga drastično se spustila.

Više to nisu srednjoškolci, koji sa 15 “duvaju”, to danas rade i učenici osnovnih škola, kaže Džemal Murga, penzionisani inspektor Odjela za borbu protiv narkotika MUP-a KS. Upozorava da je u osnovnim školama droga ozbiljno uzela maha.

– U srednjim školama bilo je slučajeva da je čak polovina razreda koristila neku vrstu droge. Međutim, sada toga ima i u nižim razredima. Neka djeca čak su na psihijatriji završavala zbog skanka. Marihuana koju sada nabavljaju poprilično je jaka, čak izaziva šizofreniju. To sam prije nalazio samo u literaturi, sada to imamo i u praksi – kaže Murga.

On ističe da to više nije “ona bezvezna trava”, i ne sadrži “malu” količinu tetrahidrokanabinola (THC).

– Ta marihuana nije više sa pet ili šest posto THC-a, ova ima 25 do 30 posto. To je već prava droga, ova trava više nije “bezazlena”. Veliki je problem i to što djeca lako dođu do droge, tako da oni koji nemaju para za kokain, imaju za spid. Danas ne možeš biti u društvu ako barem nećeš ispušiti džoint. Prije nekoliko dana u jednoj srednjoj školi imao sam intervenciju. U kanti za otpatke bilo je kartončića u koje su učenici motali travu – kaže Murga.

Neuropsihijatrica Nermana Mehić-Basara ističe da su ove godine u Zavodu za alkoholizam i druge toksikomanije KS, čija je direktorica, imali blagi porast broja maloljetnih osoba koje su zatražile pomoć zbog problema s drogom.

Najčešće su to adolescenti u dobi od 16 do 18 godina, a samo nekoliko slučajeva bilo je u uzrastu od 14 do 16 godina. Najviše koriste marihuanu, odnosno preparate kanabisa, poslije toga su psihostimulansi, uglavnom sintetske droge, ekstazi i sedativi.

– Analizom statističkih pokazatelja za 2010. godinu, značajno je naglasiti da je bilo 15.165 savjetodavnih usluga u savjetovalištu, što je za 42,3 posto više nego 2009. godine, kada je bilo 8.752. Najveći broj ovih usluga odnosi se na osobe koje eksperimentiraju s drogama, među kojima su najviše zastupljeni maloljetnici – kazala je Mehić-Basara.

Evidentirani maloljetnici

Prema podacima MUP-a KS od januara do septembra 2011. godine, u evidenciji posjedovanja i uživanja opojnih droga registrirano je deset maloljetnika, dok je taj broj za isti perid u 2010. godini bio veći za jednog maloljetnika.

 

Avaz

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

“Bosna” slavila na Gradskom stadionu u Kalesiji

Edukacijski centar „Nahla“ Tuzla: Meet Up „Karijera s predumišl …

Nerminin recept za hurmašice sa pekmezom i susamom

Organizovan treći Memorijalni pohod “Rasim Mehidić”

Mujo Mujkić: Paket vijećnika za oko kuće ili kako se ruši država

CLOSE
CLOSE