Kalesija

Novogodišnja press-konferencija u općini Kalesija: Uprkos recesiji Kalesija 800 hiljada u plusu, u 2012.godini više zapošljavanja

Načelnik općine Kalesija, Rasim Omerović, je u srijedu (28.12.) održao novogodišnju press-konferenciju, na kojoj je rezimirao rad Općine u godini na izmaku, te najavio projekte u narednoj godini.
Na press-konferenciji su prisustovali predstavnici kalesijskih web portala Kalesija Online i Kalesijske Novine, kao i Radio Feral Kalesija i RTVTK.

 

Izvještaj; Radio Feral

 

Općina Kalesija je jedna od rijetkih sredina koja se na kraju ove godine može pohvaliti sa ostvarenim suficitom u iznosu od 800 hiljada KM na kraju godine.
Obraćajajući se predstavnici medija načelnik općine Kalesija, Rasim Omerović je kazao da su prihodi općine Kalesija u ovoj godini povećani za oko 100 hiljada KM, a da se sredstva ostvarena suficitom, prije svega, odnose na realizaciju projekta asfaltiranja lokalnih puteva na području Općine.

Naime, zbog tenderske procedure, koja je u nekoliko navrata, ponavljana zbog žalbi preduzeća koja su konkurisala na tender, općina Kalesija do kraja ove godine nije bila u mogućnosti realizovati projekat asfaltiranja lokalnih puteva, tako da se tek prije nekoliko dana pristupilo postipisavanju ugovora sa izvođačima radova, koji će u narednoj godini, nakon poboljšanja vremenskih prilika, pristupiti asfaltiranju puteva.

Od kapitalnih projekata u ovoj godini, Omerović je istakao izgradnju fabrike vode sa izvorišta „Krušik“ u Donjim Vukovijama, čija je ukupna investicija iznosila oko 1,5 miliona KM.

– Početkom naredne godine planirano je puštanje u rad novoizgrađene fabrike, koja će vodom za piće snadbijevati oko 70 % stanovnika kalesijske općine. Puštanjem u rad ove fabrike konačno će građani općine Kalesija imati vodu za piće, jer se, odmah nakon izgradnje ovog vodovoda, zbog povećane količine mangana u vodi, voda sa izvorišta „Krušik“ mogla koristiti samo kao tehnička voda, kazao je Omerović i dodao da će i u narednoj godini biti nastavljene aktivnosti na gradnji vodovoda na području općine Kalesija.

Govoreći o realizaciji gradnje Gradske dvorane u Kalesiji načelnik Omerović je napomenuo da je do sada utrošeno oko 3 miliona maraka, a da je za završetak radova i puštanje u rad samo velike sale, s obzirom da se u sklopu Gradske dvorane nalaze dvije sale, potrebno još najmanje 2 miliona maraka. Iako nije mogao obećati da će dvorana naredne godine biti u upotrebi, Omerović je kazao da će općina Kalesija, u skladu sa Budžetom, planirati dio sredstava namijenih za nastavak radova na gradnji dvorane, ali da bez pomoći viših niova vlasti neće biti u mogućnosti obezbijediti ova sredstva.

Jedan od prioriteta općine Kalesija u narednoj godini bit će nastavak aktivnosti na gradnji Regionalne eko-deponije na Crnom vrhu, na području općine Osmaci. Kalesijska općina je u ovaj projekat ušla u saradnji sa susjednim općinama u RS (Osmaci, Zvornik, Bratunac, Vlasenica i Milići) i općinom Sapna u FBiH.

– Naša očekivanja su da bi se sa odlaganjem krutog otpada na deponiji Crni vrh moglo početi 2013. godine. Otvaranjem ove deponije konačno bi riješili pitanje trenutne deponije otpada koja se nalazi u podnožju brda Vis i u neposrednoj blizi rijeke Spreča. Odmah ćemo pristupiti sanaciji ove deponije i na ovoj lokaciji pristupiti izgradnji sportsko-rekreativnog centra, kazao je Omerović.

Iako se u općini Kalesija na Bioru za zapošljavanje nalazi oko 10. hiljada građana, Omerović se nada da će se taj broj početi polako smanjivati od naredne godine, s obzirom da je nekoliko preduzeća iskazalo interes za ulaganje u poljoprivredu i voćarstvo, a već su i neke firme sa sjedištem u Kalesiji najavile proširenje kapaciteta i otvaranje novih radnih mjesta.

 

Pratite Kalesija Online na Facebooku

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

“Bosna” slavila na Gradskom stadionu u Kalesiji

Edukacijski centar „Nahla“ Tuzla: Meet Up „Karijera s predumišl …

Nerminin recept za hurmašice sa pekmezom i susamom

Organizovan treći Memorijalni pohod “Rasim Mehidić”

Mujo Mujkić: Paket vijećnika za oko kuće ili kako se ruši država

CLOSE
CLOSE