Kalesija

BiH: Otkup zlata cvjeta kao nikad

Trgovci i preprodavači zlata posljednjih mjeseci u Bosni i Hercegovini se šire kao gljive poslije kiše. Novine i oglasi prepuni su ponuda za otkup zlata, iako je njegova cijena najviša posljednjih godina.

A ponuda je sve bolja, jer, prema svim pokazateljima, građani sve više prodaju svoje porodično zlato kako bi otplatili ratu kredita ili spojili kraj s krajem. Mnogi smatraju da je prodaja zlata najbolji pokazatelj da je bh. društvo već dotaklo ekonomsko dno.

Nestabilne valute

Preprodavači otkupljuju doslovno sve, od zlatnog nakita, preko lomljenog zlata, dukata i zlatnika, do zlatnih zuba. Zbog globalne recesije cijena zlata dostigla je neslućene visine, a trenutno je taj plemeniti metal najskuplji je otkad se cijene uopće bilježe!

– Narod nema novca, mušterije donose zlato na prodaju. Imao sam slučajeva gdje su donosili zlatne zube i nakit moleći za prodaju kako bi samo zaradili novac da uplate ratu kredita. Cijene zlata dostigle su nerealnu vrijednost, a otkup je za posljednju godinu povećan i za više od 100 posto – kazao nam je jedan tuzlanski zlatar, čiji je identitet poznat redakciji.

Cijena jednog grama zlata u BiH dostigla je vrijednost i do 60 maraka. Zbog nestabilnosti valuta, posebno dolara i eura, ovaj plemeniti metal dostiže nevjerovatnu vrijednost.

Gram zlata 2003. godine, prema podacima internet-stranice Zlatarna.com, koja cijene prati naspram njujorške berze, iznosio je deset eura u prosjeku, dok je ove godine njegova prosječna cijena bila 33 eura. Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, kaže da je prodaja zlata mjerilo siromaštva.

Mjera vrijednosti

– Zlato je uvijek bilo mjera svih vrijednosti, a povećana prodaja, nažalost, govori o stanju u našoj zemlji i siromaštvu kod građana. Socijalne prilike sve su češće uzrok prodaje, jer se sada ono može najbolje unovčiti. Kod nas je poznato da ljudi zlato čuvaju te da ga prodaju samo u krajnjoj nuždi – kazao je.

Velika potražnja za zlatom u globalu implicira i na veliku krizu i nesigurnost najvećih svjetskih valuta poput eura. U BiH samo mali dio građana ulaganjem u kupovinu zlata kao najsigurnije vrijednosti osigurava svoj kapital, dok većina poseže za prodajom kako bi preživjela, smatra ekonomski analitičar Igor Gavran.

– To je samo dodatna posljedica krize izazvana nižim plaćama, ili gubitkom posla, pa se na taj način dolazi do trenutnog rješenja problema. Pogotovo ako se uzme u obzir da mi, po tradiciji, zlatnine čuvamo do krajnje potrebe – kazao je Gavran.

Pljenidba nakita od preprodavača

I dok ulični biznis otkupa zlata cvjeta, a otkupljivači varaju građane na gramaži, policija širom BiH ima pune ruke posla. Tako je nedavno u Tuzli izvedeno više racija i pljenidbi nakita od uličnih prodavača. Kako saznajemo, otkup zlata švercerskim kanalima završava uglavnom u Turskoj.

– U akcijama su više puta oduzeti zlatni nakit i vage za mjerenje zlata. Dobar dio zaplijenjenog zlata je ukradena roba, koja, prema našim saznanjima, uglavnom završava u Turskoj. Problem je i to što privedeni šverceri dobiju samo prekršajnu prijavu, jer je za veće kazne potrebno naći robe više od 10.000 maraka, što nikada nije slučaj – rečeno nam je u MUP-u TK.

Dnevni avaz

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

“Bosna” slavila na Gradskom stadionu u Kalesiji

Edukacijski centar „Nahla“ Tuzla: Meet Up „Karijera s predumišl …

Nerminin recept za hurmašice sa pekmezom i susamom

Organizovan treći Memorijalni pohod “Rasim Mehidić”

Mujo Mujkić: Paket vijećnika za oko kuće ili kako se ruši država

CLOSE
CLOSE