Kalesija

Pobuna roditelja: Direktorica ulazila na Facebook profile učenika

Roditelji desetak učenica jedne zagrebačke osnovne škole ostali su zgroženi postupkom direktorice koja je tajno ulazila na Facebook profile njihove djece, a sve, kako tvrde, da bi ih prikazala problematičnima, piše Jutarnji list.


Sve je počelo kada je jedna učenica 8. razreda u svlačionici tokom nastave tjelesnog odgoja upaljačem zacrnila vješalicu.

Provedena je istraga, no niko od djece koja su svjedočila tom događaju nije htio otkriti počinitelja. U školu su potom pozvani njihovi roditelji.

„Očekivala sam da ćemo na tom sastanku razgovarati o tome kako ćemo pokriti nastali trošak. No, uslijedio je hladan tuš. Direktorica nam se pohvalila kako je preko Facebook profila jedne učenice ulazila na profile naše djece te da je ostala zgrožena onime što je tamo vidjela“, ispričala je majka jedne od učenica upletenih u događaj.

Dodala je kako se direktorica roditeljima nije libila otkriti ni identitet maloljetnog djeteta čiji je profil zloupotrijebila, a najviše su je, kaže, iznenadili epiteti kojima je častila njihovu djecu.

„Moja kći na svom profilu ima fotografiju s ljetovanja u društvu nekoliko prijatelja. Fotografija je snimljena u kafiću, a ispred njih na stolu nalazila se jedna boca piva. Temljem te fotografije direktorica je zaključila kako je moje dijete problematično i potencijalni alkoholičar“, ispričala je zgrožena majka.

U školi se na kraju otkrilo tko je zacrnio vješalicu. Djevojčica koja je to učinila sama je priznala što je učinila, a kažnjena je opomenom.

Šteta je na kraju procijenjena malom pa njezin otac čak nije morao ni platiti novu vješalicu. No zato su druge djevojčice još u šoku, a njihovi roditelji pitaju se je li direktorica imala pravo ulaziti u privatne profile njihove djece.

Najgore je u cijeloj priči prošla učenica koja je direktorici dala šifru za svoj profil. Nju sada druga djeca ignoriraju i zaobilaze pa je dijete na kraju moralo zatražiti i psihološku pomoć.

Je li kontrola djece na internetu opravdana ili je ovdje riječ o kršenju dječjih prava?

Za Ljubicu Matijević-Vrsaljko, bivšu zaštitnicu prava za djecu, danas advokaticu specijaliziranu za porodično pravo, nema nikakve sumnje u to da direktorica nema nikakva prava tajno gledati profile učenika.

Time je, kaže, povrijedila jedno od temeljnih prava djece: pravo na zaštitu njihove privatnosti.

„To je pitanje riješila Konvencija o pravima djeteta kao i Ustav RH koji štiti tajnost dopisivanja i tajnost osobnih podataka, a pod određenim uvjetima može se raditi i o kaznenim djelima povrede tajnosti“, rekla je Matijević-Vrsaljko. Upozorila je da visoka i višestruka razina pravne zaštite nečijih privatnih podataka nije slučajna, piše Jutarnji list.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

“Bosna” slavila na Gradskom stadionu u Kalesiji

Edukacijski centar „Nahla“ Tuzla: Meet Up „Karijera s predumišl …

Nerminin recept za hurmašice sa pekmezom i susamom

Organizovan treći Memorijalni pohod “Rasim Mehidić”

Mujo Mujkić: Paket vijećnika za oko kuće ili kako se ruši država

CLOSE
CLOSE