Kalesija 22°

Preko pet hiljada građana iz cijele BiH na dženazi Fadila Banjanovića Bracike u Kozluku

Bracikin tabut, na rukama je kroz Kozluk do mjesnog mezarja, nosilo hiljade njegovih prijatelja

Preko pet hiljada građana BiH danas je u Kozluku prisustvovalo dženazi i ukopu Fadila Banjanovića Bracike, nezaboravnog lidera povratka. Kolone automobila i autobusa od ranog prijepodneva slijevale su se prema Kozluku iz svih krajeva BiH – kako iz Federacije, tako i iz Republike Srpske.
Simbol otpora
Pred mjesnom džamijom u Kozluku, nakon podne namaza, uz prisustvo mnogobrojnih podrinjskih imama, dženazu je predvodio muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović, nakon čega se kratko obratio i izaslanik reisu-l-uleme IZ BiH vojni muftija Ismail ef. Smajlović.

– Smrtni čas Fadilov pun je pouke i poruke za razborite, ali ja ću, kao Zvorničanin i kao musliman, biti slobodan da kažem šta osjećam – da a sam ponosan na Fadilov život. U porodici jeste tuga i žalost kao i u cijeloj BiH i šire, ali imamo razloga biti ponosni jer je Fadil bio simbol i bosanskog otpora, ali i dostojanstvenog povratka. U ovoj dženazi mi sudjelujemo u činu Fadilovog povratka svome gospodaru. Tijelo ide zemlji, a duša tamo gdje pripada – poručio je muftija Smajilović.

Bracikin tabut, na rukama je kroz Kozluk do mjesnog mezarja, kasnije nosilo hiljade njegovih prijatelja, poznanika, rođaka, da bi ga u mezar spustili njegov sin Ševka, te braća Adil i Suljo.

Komemoracija u Zvorniku

Dženazi Fadilu Banjanoviću Braciki je prisustvovao skoro cijeli vrh političke i izvršne vlasti Federacije, kao i BiH. Našli su se tu i mnogobrojni ratni veterani, predsjednici boračkih udruženja i organizacija, bivši i sadašnji načelnici općina iz TK, itd.
Na komemorativnoj sjednici u Zvorniku, kojoj su, pored ostalih prisustvovali Igor Radojičić predsjendik NS RS i Miladin Dragičević savjetnik Milorada Dodika, o Fadilu Banjanoviću govorili su Hakija Meholjić, Mirsad Đapo, Svetozar Pudarić i Zlatko Lagumdžija.

Cijelo Podrinje na ispraćaju

Da je smrt slika života svakog čovjeka, pokazala je to i dženaza Fadila Banjanovića Bracike. Njegovom ispraćaju prisustvovali su, kako Bošnjaci, tako i mnogobrojni Srbi iz Zvornika, ali i oni iz sela u dolini Drine, kao i mnogi prijatelji iz Loznice, Banje Koviljače itd.

 

Avaz

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Edukacijski centar „Nahla“ Tuzla: Meet Up „Karijera s predumišl …

Nerminin recept za hurmašice sa pekmezom i susamom

Organizovan treći Memorijalni pohod “Rasim Mehidić”

Mujo Mujkić: Paket vijećnika za oko kuće ili kako se ruši država

Bh. građane očekuje poskupljenje goriva: Ogroman udar na potrošače

CLOSE
CLOSE