Kalesija 11°

Najskuplje plaćamo a najlošije živimo: Cola, namještaj, odjeća, elektronika i neke namirnice najskuplji u BiH!

Cijene odjeće, obuće, namještaja, elektronike, velikog broja namirnica, pa čak i Coca-cole u BiH su veće nego u svim zemljama regije, a više plaćamo ove proizvode nego i većina građana zemalja članica EU-a.

Brojna istraživanja koja su rađena u ovoj godini pokazuju da je standard bh. građana skoro najmanji u regiji, ali da bez obzira na to imamo cijene kao u Engleskoj, Španiji ili Bugarskoj.

Posljednje istraživanje Svjetske banke za jugoistočnu Evropu navodi da su u okviru regije ukupne cijene svih potrošačkih roba najniže u Makedoniji, gdje iznose 44 posto od prosjeka 27 zemalja Evropske unije, dok su najviše u Sloveniji.

BiH je po skupoći četvrta zemlja u regiji iza Slovenije, Hrvatske i Crne gore, dok je jeftinije u Srbiji, Albaniji i Makedoniji. Ovo istraživanje u udruženjima za zaštitu potrošača ne smatraju relevantnim jer se u istraživanja uvrštavaju zbrojni, a ne pojedinačni podaci pojedinih artikala. Smatraju da treba imati u vidu to da građani EU-a imaju drukčije životne navike jer je, na primjer, u BiH osnovna namirnica hljeb, dok u EU-u to nije slučaj.

Prema tome, cijene osnovnih životnih namirnica u BiH, kao što su brašno, ulje ili šećer, jesu, kažu oni, skuplje nego u zemljama EU-a, a upravo su to najvažniji podaci za naše građane. Osim toga, itekako treba voditi računa o standardu naših građana iz nekih zemalja regije i građana EU-a, koji je nemjerljiv. Napomenimo i to da je upravo istraživanje Eurostata pokazalo da je kupovna moć građana u BiH 2.435 eura po glavi stanovnika i da je manja skoro pet puta od prosječne kupovne moći EU-a, koja iznosi 11.945 eura, a od zemalja zapadnog Balkana iza BiH je jedino Albanija. Iz svega navedenog je jasno da građani BiH žive jako teško uslijed malih plaća i visokih cijena, prenosi Dnevni list.

Da su cijene “paprene” i da nema novca, znaju svi u BiH, ali zanimljivo je reći da bi Građanima BiH bilo isplativije da u kupnju određenih proizvoda idu do Slovenije nego da ih kupe u BiH.

Naime, cijene određenih grupa proizvoda u BiH poput odjeće, elektronskih uređaja, obuće, kućanskih uređaja, ličnih vozila i komunikacija su u istom rangu kao i u ekonomski razvijenim zemljama, a neke čak plaćamo mnogo više nego građani EU-a.

Tako je za građane BiH isplativije da se idu obući u neku od zemalja regije ili u Englesku, Irsku, Španiju, Češku, Bugarsku, Litvu, Mađarsku, Maltu, Poljsku, Rumuniju ili na Cipar, jer su tamo, prema istraživanju Eurostata, cijene robe mnogo jeftinije. U istraživanju se navodi i to da, kada je riječ o hrani i bezalkoholnim pićima, jeftinije od bh. građana prolaze u Srbiji, Litvi, Bugarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Makedoniji i Albaniji.

Zanimljiv je i taj podatak da je Coca-cola, koja je za većinu građana BiH luksuz, najskuplja upravo u našoj državi, dok je, na primjer, u Albaniji jeftinija za čak 34 posto.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

BKC Kalesija nosilac aktivnosti na novoj predstavi HASANAGINICA, reži …

U nedjelju izmjena režima saobraćaja u Kalesija Centar i prigradskim …

Žene iz Miljanovaca organizuju akciju “Jedan kolač-jedna nada” z …

Svjetski dan bez automobila bit će obilježen i u Kalesiji

Donesena prvostepena presuda za Darka Petrovića (47) iz Tuzle

CLOSE
CLOSE