Kalesija 14°

Dječaka u Hrvatskoj maltretiraju vršnjaci jer je iz BiH

U osnovnoj školi u Donjoj Zelini u Hrvatskoj 12-godišnjaka maltretiraju njegovi vršnjaci i stariji učenici samo zato što je porijekom iz Bosne i Hercegovine.

Stoga je otac ovog dječaka koji pohađa šesti razred prisljen da svog sina upiše u drugu školu i tako ga spasi od višemjesečne torture, vrijeđanja, ponižavanja, pa čak i fizičkog nasilja.

Činjenica da se dječak s porodicom iz BiH prije godinu i pol doselio u Donju Zelinu, razlog je što ga u školi ne vole, tvrdi revoltirani otac, piše Novi list.

„Mojeg su sina više puta nepravedno optužili za nepodopštine koje uopće nije napravio. Dok mene zovu iz škole za svaku sitnicu, kad su mog dječaka školski kolege izgrizli po nogama, nisu ga odveli ni liječniku“, priča otac dječaka.

Svakodnevno vrijeđanje počelo je, kaže, već u školskom autobusu, gdje su dječaku počeli psovati “majku bosansku”, nazivati ga četnikom i drugim pogrdnim imenima. “Idi u svoju Bosnu i jedi si svoju sirotinjsku kalju”, jedna je od izjava koje je dječak bio prisiljen slušati.

„Nisam studirao roditeljstvo, ali sam u tome prepoznao alarm. Posjetio sam školskog psihijatra i dvadeset minuta slušao kritike na račun svog sina kojega, kako nam je rečeno, „treba stisnuti“, žali se ogorčeni otac.

Kako piš Novi list, dječaka je odveo na psihijatrijski pregled, u strahu za njegovo zdravlje, a zaključeno je kako je riječ o posve normalnom dječaku osjetljive prirode, koji nema poremećaja u ponašanju, ali je vjerojatno zbog problema u školi pomalo tjeskoban.

Otac dječaka ističe da mu je žao je uopće doveo porodicu u to mjesto, jer u školi koju je pohađao u BiH dječak nije imao nikakvih problema, kao ni u prva tri razreda osnovne škole što ih je završio u Zagrebu.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

BKC Kalesija nosilac aktivnosti na novoj predstavi HASANAGINICA, reži …

U nedjelju izmjena režima saobraćaja u Kalesija Centar i prigradskim …

Žene iz Miljanovaca organizuju akciju “Jedan kolač-jedna nada” z …

Svjetski dan bez automobila bit će obilježen i u Kalesiji

Donesena prvostepena presuda za Darka Petrovića (47) iz Tuzle

CLOSE
CLOSE