Kalesija 18°

Uskoro novi rast: Cijene goriva u BiH na najvišem nivou u posljednje tri godine

Zbog poskupljenja goriva u nabavi, cijene eurodizela na pojedinim benzinskim pumpama u Republici Srpskoj povećane su za pet do šest feninga, dok se idućih dana poskupljenje eurodizela očekuje i na ostalim pumpama.


Predsjednik Udruženja uvoznika nafte i naftnih prerađevina RS-a Vukašin Vojinović rekao je da poslije poskupljenja eurodizel u prosjeku košta oko 2,35 KM, što je najveća cijena koju je eurodizel dostigao u posljednje tri godine. Tako je početkom 2009. godine dizel koštao oko 1,05 maraka, dok je u decembru iste godine koštao 1,28 KM. Početkom 2010. godine koštao je 1,63 maraka, dok je krajem prošle godine koštao 2,10 maraka. Ove godine u januaru litra eurodizela koštala je oko 2,13 maraka, dok sada košta i 2,40 KM.

U Udruženju prometnika naftnih prerađevina Federacije BiH istakli su kako ni ovaj entitet nije izuzetak u poskupljenjima, pa se može očekivati kako će u idućih nekoliko dana doći i do rasta cijena goriva i u FBiH.

“Vidite šta se događa u eurozoni, problemi sa Grčkom, pa i Portugalom i Italijom su jedni od glavnih razloga ovakvog stanja na tržištu. Ipak, mi očekujemo da će uskoro doći do stabilizacije te kako će cijene uskoro imati silaznu putanju”, rekli nam u Udruženju prometnika naftnih derivata FBiH. Takođe, naglasili su kako su sva poskupljenja trenutna, a navodno bi do pada cijena moglo doći za nešto manje od mjesec dana.

“Kada govorimo o ovim stvarima, treba istaći kako puno toga ovisi i o kursu dolara. Kretanje dolara će takođe uvelike odrediti cijene goriva. Bosna i Hercegovina je samo mali dio priče oko cijena goriva i mi samo pratimo trendove na svjetskom tržištu”, zaključili su u Udruženju prometnika naftnih prerađevina FBiH. Glavni tajnik Pokreta potrošača Republike Srpske Dragovan Petrović kaže da su cijene nafte posljednjih dana bile u blagom porastu te da su distributeri očigledno brzo reagovali na to, prenosi Večernji.

Naravno, njihova reakcija je dosta sporija kada je u pitanju pad cijena, što često izaziva bijes građana prema onima koji se bave trgovinom nafte. Ipak, reakcije građana nemaju nikakvu ulogu u formiranju cijena goriva u BiH.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

BKC Kalesija nosilac aktivnosti na novoj predstavi HASANAGINICA, reži …

U nedjelju izmjena režima saobraćaja u Kalesija Centar i prigradskim …

Žene iz Miljanovaca organizuju akciju “Jedan kolač-jedna nada” z …

Svjetski dan bez automobila bit će obilježen i u Kalesiji

Donesena prvostepena presuda za Darka Petrovića (47) iz Tuzle

CLOSE
CLOSE