Kalesija

Hfz. Ammar Bašić u subotu u Kalesiji

U subotu, 2. oktobra 2021. godine, u sali BKC-a “Alija izetbegović” Kalesija sa početkom u 17.30 sati, u okviru manifestacije “Poslanik u mom srcu 2021” upriličit će se kulturno-vjerski program pod nazivom “Omladinsko druženje”, a gost predavač je hfz. Ammar ef. Bašić.

Kulturno-vjerska manifestacija “Poslanik u mom srcu”, koja se organizuje povodom obilježavanja rođenja Muhammeda, a.s., ove godine će započeti u subotu, 2. oktobra 2021. godine. U sali BKC-a “Alija izetbegović” Kalesija, sa početkom u 17.30 sati, biće organizovan kulturno-vjerski program pod nazivom “Omladinsko druženje”, a gost predavač je hfz. Ammar ef. Bašić.

Tokom mjeseca oktobra upriličit će se razni kulturno-vjerski sadržaji; literarni natječaj, mektebska akademija, večer Kur’ana, centralna mevludska svečanost. Moto ovogodišnje manifestacije “Poslanik u mom srcu” je kur’anski ajet iz sure El-Kalem, “Ti si (Muhammede) na najvećem stepenu morala – odgoja”. Na navedenu temu učenici osnovnih škola će pisati radove u okviru literarnog natječaja. Također, na NeonTv biće prikazivana predavanja koja će govoriti o Poslaniku, a.s., kao najljepšem uzoru, odgajatelju i učitelju.

Ovim putem pozivaju se svi zainteresovani da svojim prisustvom uveličaju svečanost pod nazivom “Omladinsko druženje” na kojoj će gost predavač biti hfz. Ammar Bašić.

S obzirom da se još uvijek nalazimo u vremenu pandemije, poštivanje propisanih zdravstveno-epidemioloških mjera (maska, distanca) je obavezno.

Biografija: Ammar Bašić (sin Nihada i Halide) rođen je 6. aprila 1989. godine u Derventi. Nakon završene osnovne škole u Sarajevu, upisuje Gazi Husrev-begovu medresu, koju 2008. godine okončava kao učenik generacije. U medresi se istakao kao urednik školskog lista Zemzem, pobjednik takmičenja iz arapskog jezika i predsjednik razreda kroz četiri godine. Kao učenik trećeg razreda medrese, u aprilu 2007. godine, položio je hifz pred komisijom Rijaseta IZ u BiH i stekao zvanje hafizu-l-Kur’an. Muhaffiz mu je bio hafiz Mensur Malkić.

Nakon medrese, upisuje Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, koji završava 2012. godine kao najbolji student generacije, čime stiče zvanje profesora islamske teologije. U martu 2020. godine na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu odbranio je magistarski rad iz oblasti hadisa na temu „Sadržajni i strukturalni aspekti hutbi Poslanika, s.a.v.s.“

Pet godina radio je kao imam, hatib i muallim u MIZ Sarajevo, dvije školske godine kao vjeroučitelj u Sarajevu, tri godine u Gazi Husrev-begovoj medresi kao profesor, a od početka 2019. godine radi u Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo na mjestu pomoćnika glavnog imama.

Za vrijeme studija bio je angažovan kao vanjski saradnik na Radiju BIR. Dosad je napisao značajan broj tekstova za časopise Novi Muallim, Preporod, Zemzem, Mlađak. U decembru 2020. izdao svoju prvu autorsku knjigu pod nazivom Na putu ka milosti, a u aprilu 2021. izašla je njegova druga knjiga Probudi svoje srce. Jedan je od redovnih predavača na halki hadisa četvrtkom u Tabačkom mesdžidu. Održao niz predavanja u džematima širom domovine i dijaspore. Kao muhaffiz izveo četvericu hafiza. Aktivno koristi arapski i engleski jezik. Oženjen suprugom Azrom, s kojom ima sina Fatiha.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Operativna akcija „Bjegunac“- slobode lišeno pet lica

U subotu Prvi dječiji festival folklora u Tojšićima

Pravilnik o zabrani pušenja u FBiH stupa na snagu: Inspektori spremni …

Memorijalna utakmica u znak sjećanja na Admira Mujanovića-Ribu

Putujuće pozorište ponovo dolazi u Kalesiju

CLOSE
CLOSE