Kalesija 20°

Da li BiH ima djece genijalaca? Kako ih prepoznati?

Intelektualne sposobnosti djece uglavnom su mjerljive. U piramidi dječje inteligencije, na vrhu se nalaze dvije grupe: genijalci i kreativci.

Genijalnost je nemoguće utvrditi testovima, ona se očituje u praksi. Djeca genijalci čitaju ili računaju s tri godine, kao što je mali Mozart svirao u dobi od pet.
Kreativci posjeduju specifičnu vrstu inteligencije, obično jače usmjerenu na jedno područje. I dok svakodnevno čitamo o svejtskim genijalcima, djeci koja sposobnostima i inteligencijom prevazilaze svoje vršnjake, pitamo se šta je sa našom djecom.

Da li u BiH postoje djeca genijalci i šta im država pruža?

Sve češće smo u prilici gledati i čitati o djeci koja se nazivaju genijalcima. To su djeca koja od najranije životne dobi pokazuju nadprosječnu inteligenciju i sposobnosti koje prevazilaze njihove vršnjake. Tako, često čujemo o djetetu koje je sa 12 godina izvršilo operaciju ili je napisalo svoj roman ili komplikovanu operu. Poslije takvih životnih priča zapitamo se da li mi kao društvo možemo i znamo prepoznati genijalce. Ili je još bitnije pitanje, da li ih školski sistem umije prepoznati i omogućiti im pravilno školovanje. Saznajemo da je zakon jasan, ako školska upava ocijeni da je dijete nadareno omugućava mu se da za jednu godinu polaže dva razreda.

Međutim, saznajemo da se zahtjevi za ubrzanjo polaganje razreda najčešće koriste kod nadarenih sportista.
Djeca genijalci se u svom odrastanju mogu susretasti sa mnoštvom problema. Takva djeca vrlo često budu izvrgnuta ruglu zbog svojih sposobnosti, te bivaju označena kao čudna. Zato i treba biti obazriv kod usmjeravanja ovakve djece. U taj sistem moraju biti uključeni škola, roditelji i psiholog.

S nadarenom djecom roditelji često imaju problema, jer i sami osjećaju da postoji razlika između njih i druge djece. Njihova osjetljivost čini život teškim. U školi im je često strašno dosadno. Zbog toga roditelji, škola i mi kao društvo, moramo im pomoći da se lakše nose sa poteškoćama u realnom svijetu. Isto tako ne trebamo i ne smijemo zaboraviti, da su nadarena djeca ili djeca genijalci naši biseri, koje moramo njegovati i pustiti ih da blistaju u svom punom sjaju.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

BKC Kalesija nosilac aktivnosti na novoj predstavi HASANAGINICA, reži …

U nedjelju izmjena režima saobraćaja u Kalesija Centar i prigradskim …

Žene iz Miljanovaca organizuju akciju “Jedan kolač-jedna nada” z …

Svjetski dan bez automobila bit će obilježen i u Kalesiji

Donesena prvostepena presuda za Darka Petrovića (47) iz Tuzle

CLOSE
CLOSE