Kalesija 15°

Hrvatska strahuje pred duel sa Turskom: ‘Osmanlije’ su ratnički i osvajački narod, dio toga prenijeli su i u sport

Hrvatski nogometaš Davor Vugrinec igrao je u turskom Trabzonu od 1997. do 2000. godine, te se za Jutarnji list prisjetio turskog ‘fanatizma’ na terenu i osvajačkog temperamenta koji (d)očekuje hrvatsku momčad u prvoj utakmici baraža


Davor Vugrinec igrao je u turskom Trabzonu od 1997. do 2000. U 85 nastupa zabio je 29 pogodaka i u Turskoj ostavio zapažen trag. I danas prati zbivanja u tamošnjem nogometu.

– Turci su neviđeno ponosni. Sve su to slični narodi u određenoj mjeri, mi Hrvati također smo visoko na toj ljestvici. Turci imaju veliku tradiciju kao ratnički i osvajački narod, dio toga ostao im je u temperamentu i to su danas prenijeli u sport, kaže za Jutarnji.hr.

Dodaje i da su fanatični, ‘ludi’, i apsolutno zaluđeni nogometom, koji je u njihovoj svijesti ispred svega. U životu su im važniji samo religija, vjera, tradicija. Sve je ostalo u drugom planu, tvrdi Vugrinec

Za turski temperament drži da je u velikoj mjeri sličan hrvatskom:

– Temperamentni su, igraju srcem i još su uvijek na taktičkom planu daleko ispod od onoga što su tehnički u stanju napraviti. Odlični su tehničari, blizu onoga kad se za nekog govori – ‘europski Brazil’. Još uvijek se ponekad zaigraju i igraju neku svoju igru i tu je prilika naše reprezentacije.

Turska je posljednjih godina i te kako potvrdila da je nova ekonomska sila, što se odrazilo ne sve društvene sfere, pa tako i na nogomet. Vugrinec ističe da veličina Turske, brojnost i ekonomska moć pokreću i turski nogomet, te dodaje:

– U krugu su zemalja koje očekuje veliki sportski ‘boom’, kao što kažu i za Indiju. Na vrijeme su prepoznali svoje mogućnosti, ekonomski su vrlo jaki i jako puno ulažu. To im se već počelo vraćati u nogometu. Uzeli su svjetsku broncu 2002., bili u polufinalu Eura…

Bivši turski nogometaš napominje i da ne treba zanemariti ni novog i iskusnog turskog trenera, koji je ulio dodatnu dozu ozbiljnosti Turcima, te je i to razlog opreza:

– Guus Hiddink vodio je, među ostalim, PSV, Fenerbahçe, Valenciju, Real, a na reprezentativnom je planu na velika natjecanja vodio Nizozemsku, Južnu Koreju, Australiju, Rusiju… On je pravo čudo od trenera i treba ga se paziti, naglašava.

Jutarnji ukratko rezimira – ludilo i fanatizam, prepun stadion u prvoj utakmici donijet će velik pritisak Bilićevim igračima, ali Vogrinec to izdvaja kao stanovitu prednost na strani Hrvatske, te pojašnjava:

– Izrazito bolje igraju kod kuće, domaćinska su momčad i ponekad se znaju izgubiti u gostima. Često je primjetno da u gostima igraju u nekom grču. Tada se pogube taktičke komponente i na vidjelo izlazi njihova prava priroda. Tada se pokušavaju igrati i nadigravati. No, to je i hrvatska prednost, jer smo u tom smislu jako slični.

Uz zaključak da u ovom meču ‘izrazitog favorita nema’, Vogrinec smatra da je, na koncu, Hrvatska ipak za nijansu u prednosti, jer:

– Imamo kvalitetne igrače, igramo uzvrat doma, taktički smo ozbiljniji. Ipak sam uvjeren da će uslijediti mali revanš za Euro.

Te 2008. ‘osmanlije’ su srušili predziđe kršćanstva i osvojili Beč. Valjda će im, tri godine kasnije, zidine Zagreba ostati neosvojive, zaključuje Jutarnji.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Objavljena lista najrazvijenijih i najnerazvijenijih općina u BiH: Ka …

Druga liga FBiH grupa Sjever: “Bosna” i “MladostR …

Resorna ministarstva TK upriličila prijem za članove reprezentacije …

Počinje sanacija puta OŠ Vukovije-Ćive

Italijani priželjkuju senzacionalan povratak Pjanića, potpisao bi za …

CLOSE
CLOSE