Kalesija 15°

Preventivne radionice o maloljetničkom prijestupništvu u dvije osnovne škole općine Kalesija

Biro za ljudska prava Tuzla u školskoj 2011/2012. godine, u sklopu svojih redovnih aktivnosti, započinje novu fazu radionica o prevenciji maloljetničkog prijestupništva za učenike završnih razreda osnovnih škola i njihove roditelje. Riječ je o nastavku Biroovih redovnih aktivnosti, koje Delegacija EU u BiH implementira više godina.

Na osnovu pozitivnih rezultata dosadašnjih aktivnosti i interesa koji su iskazali predstavnici osnovnih škola sa nivoa TK odlučeno je da aktivnosti budu nastavljene i u ovoj školskoj godini. Radionice će biti organizovane u okviru projekta „Restorativna pravda za maloljetnike u BiH – ublažavanje posljedica maloljetničkog kriminaliteta”, koji provodi Biro za ljudska prava Tuzla, u partnerstvu sa NVO „ToPeeR” Doboj, a uz finansijsku podršku Evropske unije.

 

Planirano je da u šest osnovnih škola na području TK budu provedene 24 radionice za djecu i njihove roditelje, o prevenciji maloljetničkog prijestupništva, rješavanju konflikata i pravima djeteta, piše portal tip.ba.

Među 6 osnovnih škola svoje mjesto su našle i dvije škole sa područja općine Kalesija, O.Š „Tojšići” i O.Š. „Kalesija”.
Pored njih, radionice će biti provedene i u O.Š. „Hasan Kikić” Gračanica, Druga osnovna škola” Gračanica, Prva osnovna škola Srebrenik i Druga osnovna škola Srebrenik.

 

Edukatori na radionicama će biti predstavnici Biroa za ljudska prava Tuzla, Odjela za borbu protiv maloljetničke delinkvencije i nasilja u porodici – sektor krim policije MUP-a TK i Disciplinskog centra za maloljetnike TK.

Ovom prilikom pozvani su svi roditelji i učenici, koji od strane pomenutih škola budu pozvani na radionice, da se odazovu pozivu i dolaskom na radionicu iskažu spremnost da se i sami suprotstave problemu maloljetničkog prijestupništva u svojoj lokalnoj zajednici.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Objavljena lista najrazvijenijih i najnerazvijenijih općina u BiH: Ka …

Druga liga FBiH grupa Sjever: “Bosna” i “MladostR …

Resorna ministarstva TK upriličila prijem za članove reprezentacije …

Počinje sanacija puta OŠ Vukovije-Ćive

Italijani priželjkuju senzacionalan povratak Pjanića, potpisao bi za …

CLOSE
CLOSE