Kalesija 11°

Prva Kancelarija za turizam otvorena u Živinicama

U Gradu Živinice danas je otvorena prva Kancelarija za turizam, a to je ujedno i prva kancelarija za turizam na području Tuzlanskog kantona. Prema riječima gradonačelnika Samira Kamenjakovića Kancelarija za turizam otvorena je kako bi stvari koje se nalaze u Strategiji za turizam, koja je usvojena u ovoj godini, upotpunosti izvršili.

” Mi ćemo u kancelariji za turizam napraviti i pripremu za Turističku zajednicu . Nadam se da ćemo krajem ove ili početkom naredne godine imati i Kancelariju za turizam i Turističku zajednicu. Živinice imaju jako puno potencijala. Otvaranjem autoputa za bicikle, brendiranjem biciklizma,nakon što smo uradili biodiverzitet Konjuha Živinice, Banovići, Kalesija i Kladanj mogu uraditi jedan iskorak u Bosni i Hercegovini , gdje možemo ponuditi prirodu kao glavni produkt ponude u turističkim destinacijama” kazao je Kamenjaković.

Agroturizam je ono što u Gradskoj upravi posebno ističu. Grad Živinice je već krenuo ka podršci u agroturizmu a to se ogleda i kroz startup projekte.

“Želimo u ruralnom dijelu podići ponude sa gastro turizmom i smještajnim kapacitetom. Ako budemo napravili gastro ponude uspjećt ćemo obezbijediti smještajne kapacitete uz izgradnju hotela Živinice koji je počeo, rekonstrukcijom i promocijom hotela u Toplicama i nove destinacije koje se budu javljale sa biodiverzitetom, mi ćemo imati izuzetno značajnu i vrlo važnu turističku destinaciju u TK” dodao je gradonačelnik Živinica.

Osnivanje tijela koje će pratiti razvoj strateškog dokumenta je vrlo važno. Prije otvaranja Kancelarije za turizam u Gradu Živinice krenulo se u realizaciju zacrtanih projekata iz Strategije razvoja turizma.

“Ono što želimo istaći i pohvaliti Gradsku upravu jeste što žele postići sinergiju i zajedničku turističku ponudu sa općinama na koje se naslanjaju” kazao je Hasan Sejdinović stručni saradnik za turizam u Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja .

Vrlo bitna karakteristika jeste spojiti četiri općine u jednu cjelinu. Banovići, Živinice i Kladanj imaju jednu cjelinu preko biodiverziteta Konjuha.

“Sa Kalesijom imamo jednu fantastičnu ideju, na koju je pristao i načelnik Općine, da autoput koji smo počeli graditi nastavimo graditi zajedno. Potpišemo jedan sporazum i da nastavimo spajanje Živinica i Kalesije putem autoputa za bicikle koji bi se mogao uklopiti u sve tačke, kako historijske artefakte tako i gastro ponude koje imaju i Živinice i Kalesija.” kazao je Kamenjaković.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

    Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

    Komentari

    Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

    Mektebsko takmičenje 2024: Ekipno najuspješniji takmičari iz džema …

    U OŠ Kalesija realizovane aktivnosti u okviru kampanje “Manje e …

    Hasiba Kurtić izabrana za potpredsjednicu organizacije Žene SDA BiH

    BK Kalesija najavio nove aktivnosti, u toku pripreme za biciklijadu

    Sjajna vožnja: Lejla Njemčević upisala ubjedljivu pobjedu na utrci …

    CLOSE
    CLOSE