Kalesija 15°

Gay parada zabranjena u Beogradu


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić donio je odluku da se zabrane svi javni skupovi zakazani za vikend, navodeći bezbjednosne razloge kao odlučujuće za ovakav epilog višenedeljne javne polemike o tome da li treća “Parada ponosa” u Beogradu treba da bude održana.

Organizatori “Parade ponosa” nisu željeli da odustanu od namjere da skup bude održan u nedelju uprkos procjenama policije da su rizici veliki, s obzirom da su protivnici takvog načina iskazivanja seksualnih opredeljenja, organizacije Obraz i 1389, najavili dva “kontraskupa” za isti dan.

Prošle godine su se, na marginama Parade ponosa, u centru Beograda dogodili neredi koji su rezultirali ogromnom materijalnom štetom i velikim brojem povređenih policajaca i izgrednika.

Ministar Dačić je, obrazlažići danas odluku o zabrani viskorizičnih skupova ovoga vikenda, istakao da vlasti Srbije i policija nikada neće zabraniti održavanje “Parade ponosa”, ali da će i u budućnosti zabranjivati sve skupove na kojima postoji bezbjednosni rizik.

Dačić je objasnio da je postojala opasnost da se “sva nezadovoljstva u društvu sjedine u jednu tačku i sve pretvori u haos”.

Predsjednik Srbije Boris Tadić podržao je odluku nadležnih državnih organa da ovog vikenda zabrane sve skupove visokog rizika i tako zaštite građane od mogućeg nasilja prema njima.

“U cilju zaštite svih građana, a u skladu sa bezbjednosnom procenom nadležnih, država isuviše rizične događaje mora da odloži ili zabrani. Na taj način štite se građani, pripadnici LGBT populacije, i preveniraju posljedice nasilja i mogući gubitak ljudskih života”, rekao je predsjednik Tadić.

Predsjednik Tadić smatra da, u isto vijreme, država ima pravo i treba da zabrani i skupove koji kao ideju vodilju imaju nasilje prema onima koji su drugačiji i predstavljaju pretnju po javnu bezbjednost, javlja Tanjug.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić i zaštitnik građana Saša Janković izrazili su danas žaljenje zbog odluke o zabrani skupova.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Živinice: Do 15 sati izlaznost dosegla 35,31%

U Kalesiji na izbore do 15 sati izašlo 11.070 glasača

Broj poginulih u poplavama i klizištima u BiH porastao na 20

Nerminin recept za krofnice

Heroj iz Donje Jablanice: Ernad je dao svoj život da bi spasio komši …

CLOSE
CLOSE