Kalesija 22°

Tradicionalni bajramski prijemi u Općini Kalesija

Tradicionalno i ovog bajrama općinski načelnik Sead Džafić i predsjedavajući OV Kalesija Enes Idrizović organizovali su bajramske prijeme. Od ove godine načelnik je uveo i prijeme za porodice šehida i poginulih boraca, što do sada nije bio slučaj. Porodice šehida i poginulih boraca, njih 25 u ugodnoj bajramskoj atmosferi razgovarali su o dosadašnjoj saradnji, te na unaprijeđenju iste sa općinom Kalesija.

“Na današnjem tradicionalnom prijemu načelnika Općine Kalesija i predsjedavajućeg OV primili smo delegacije šehidskih porodica sa područja Kalesije, predstavnike boračkih organizacija, predstavnike političkih partija/stranaka i predsjednike klubova u OV Kalesija, predstavnike PU Kalesija. Na svim tim prijemima razgovarali smo o aktuelnoj problematici, ali prije svega razmijenili smo bajramske čestitke u jednoj lijepoj atmosferi. Općina aktivno učestvuje i u finansiranju šehidskih i boračkih porodica, onoliko koliko je u mogućnosti, te im uvijek stojimo na raspolaganju”, istakao je Enes Idrizović, predsjedavajući OV Kalesija.

Ovom prilikom porodice šehida i poginulih boraca naglasile su da su zadovoljne saradnjom sa Općinom Kalesija, ali su istakli i određenu problematiku vezanu za njihov status.

“Za nas je veoma značajan ovaj prijem, do sada to nije bio običaj u Kalesiji. Svi se rado odazovemo prijemu. Što se tiče saradnje općinskog načelnika i organizacije imamo jako dobru saradnju. Dobra je podrška od strane općine, ali većih nivoa vlasti nedovoljno, jer sve se teže živi, a jako su mala primanja koja dobijamo. Također, zakon se nedovoljno ne sprovodi u praksi”, kazala je Hanifa Bukvarević, predsjednica organizacije porodica šehida Općine Kalesija.

” U ime općinskog načelnika želim svim građanima Kalesija da čestitam Kurban bajram. Prvi prijem bio je za šehidske i porodice poginulih boraca, tu tradiciju je uveo načelnik. Napravili smo plan da bi narednih godina pozivali porodice šehida i poginulih boraca, s tim da bi se mijenjale”, kazao je Fikret Suljkanović, savjetnik općinskog načelnika.

Općina će u narednom periodu u saradnji sa JKP poduzeti potrebne mjere prilikom održavanja čistoće kod spomen obilježja, što nije bila praksa prethodnih godina. U subotu je otvoreno i spomen obilježje u Hrasnju Donjem, naselje Paraći, a danas je istaknuto da će se takvi projekti biti podržani od strane Općine, ali i većih nivoa vlasti.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

    Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

    Komentari

    Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

    U utorak u Kalesiji akcija dobrovoljnog darivanja krvi

    Šećerni lokum je omiljeni tradicionalni slatkiš, a ovo je najjednos …

    U subotu isplata uvećanih penzija i razlika za prva tri mjeseca

    Čestitka povodom Međunarodnog praznika rada: NEON Solucije i NEON Te …

    Čestitka povodom Međunarodnog praznika rada: UNIS TOK Kalesija

    CLOSE
    CLOSE