Kalesija 24°

Živiničanka Amina Nuhić šminkom prikazuje povrede, stanja i oboljenja

I dok druge djevojke žele na ženi istaknuti najljepše crte lica uz pomoć make up, živiničanka Amina Nuhić odlučila se za nešto drugačije zanimanje. Ona šminka povrede na tijelu, te na ralističan i slikovit način nadstoji ih prikazati. Četiri godine volontira u Crvenom križu Živinice. U sklopu edukacija iz prve pomoći Amina je prošla obuku za šminkanje povreda i rana. Osim toga, zalaže se za društveni aktivizam mladih. Upisala je Medicinski fakultet u Tuzli, volontira i u Fondaciji tuzlanske zajednice, trenira atletiku i košarku. Ona sudi i na nogometnim utakmicama, a pored toga članica je i KUD Živinice. Do sada je bila na mnogim takmičenjima i postigla sjajne rezultate. Uspješne priče mladih polahko zauzimaju prostor, sve je više onih koji su željni uraditi promjene u svojoj lokalnoj zajednici i doprinijeti ličnim zalaganjem promjenama.

“Sve ove godine volontiranja i društevog aktivizma uticale su na moj lični razvoj. Napredovala sam i usavršila se. Postala sam odrasla, ali sam upoznala i dosta novih prijatelja. Veoma je bitno da mladi volontiraju, sve počinje od toga. Trebamo pomagati i dati svoj doprinos. Volonteri ne dobijaju nikakav novac za to, nego to rade iz srca i duše”-kazala je Amina.

Povrede koje šminka koristi poseban materijal, jer na taj način omogućava volonterima da prepoznaju o kojoj povredi se radi ukoliko dođe do neke nezgode.

“Svaka povreda predstavlja red hitnosti, a da bi znali kako to izgleda moramo poznavati prvu pomoć. Do sada je bilo raznih povreda od otvorenih i zatvorenih preloma, posjekotinam, razderotina, amputacije dijelova tijela, opekotina”.

Svaka povreda zahtjeva vrijeme u zavisnoti od stepena povrede i kako bi izgledala što realinije. Tokom snimanje emisije “Super žena” Amina je šminkala povredu ruke koja je nastala tokom pada. Sa Crvenim križom bila je na mnogim takmičenjima, općinskim, kantonalnim, družavnim i sa svojim timom u Živinice se vratila sa brojim priznanjima i učinila svoj grad ponosnim. Prije dvije godine učestvovala je u NATO vježbi gdje je bila šminker povreda, stanja i oboljenja.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

    Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

    Komentari

    Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

    U petak nekoliko naselja u Kalesiji i Sapni bez struje

    RK Konjuh Živinice nakon sedam godina ponovo na završnici kupa

    U utorak u Kalesiji akcija dobrovoljnog darivanja krvi

    Šećerni lokum je omiljeni tradicionalni slatkiš, a ovo je najjednos …

    U subotu isplata uvećanih penzija i razlika za prva tri mjeseca

    CLOSE
    CLOSE