Kalesija 15°

Jugoslavija posjeduje stan u New Yorku od 20 milona eura

Posljednje bojno polje u raspadu bivše Jugoslavije je stan vrijedan 20 miliona eura koji se nalazi na Park aveniji u New Yorku, piše u opširnom članku list New York Post. Stan je zapušten i nitko u njemu ne boravi od ‘92., ali je na vrlo atraktivnoj lokaciji.

Naime, na Park aveniji u New Yorku, na jednoj od najboljih adresa na Manhattanu, zjapi prazan dvoetažni stan od 215 kvadratnih metara. U njemu su nekada odsjedale delegacije Jugoslavije pri Ujedinjenim narodima, a posljednji put je tamo netko boravio davne 1992. godine.

Stan ima šest spavaćih soba, četiri kupaonice i dva zasebna wc-a, no nalazi se u prilično lošem stanju: boja otpada sa stropova, a ostavljeno srebro i kristal prekrilo je 19 godina prašine.

Posljednji stanar – ambasador SRFJ

Posljednji je u stanu živio Darko Silović, zadnji ambasador SFRJ pri UN-u. Kada se država počela raspadati, Silović,   dao je ostavku na funkciju ambasadora, te je odbio napustiti stan koji bi prešao u ruke njegovom zamjeniku Srbinu, piše list.

Na kraju je stan ostao prazan, a sud je 1995. godine odlučio da je pitanje vlasništva politička stvar, a ne stvar suda. Iako je Srbija tada počela plaćati režijske račune, koji sada iznose oko 12.300 dolara mjesečno, u stanu nitko nije živio jer vlasništvo nije utvrđeno.

Sporazum iz 2001. godine, koje su potpisale države nastale raspadom SFRJ, formirao je okvire za podjelu imovine ex-Jugoslavije u cijelom svijetu, ali je stan na Manhattanu ostao pust i zaboravljen.

Kupljen 1975. za svega 100.000 dolara

No, atraktivni stan na adresi Park avenija 730 uskoro bi se mogao naći u prodaji,  jer se očekuje da će sporazum o prodaji stana biti postignut ove sedmice  u Sarajevu.  Kada posrednici budu konačno odabrani i prodaja obavljena,  Srbija će dobiti 39,5 posto prihoda, prema formuli izvedenoj iz ekonomske moći svake jugoslovenske republike, piše NY Post.

Nakon toga,  Srbija će morati krenuti u pravnu bitku za povratom dva miliona  dolara koje je platila za održavanje praznog stana tokom 19 godina.

Inače, Jugoslavija je stan kupila 1975. godine za 100.000 dolara.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Donesena prvostepena presuda za Darka Petrovića (47) iz Tuzle

Najava utakmica u kantonalnim ligama

U Živinicama će prigodnim sadržajima biti obilježen Međunarodni d …

Putevi u BiH: Saobraća se po pretežno suhom i mjestimično vlažnom …

Servisne informacije iz Živinica (20. 9. 2024.)

CLOSE
CLOSE