Kalesija 24°

Fotografijom protiv zaborava: Kenan Hodžić objektivom bilježi najljepše priče

Šta je potrebno kako bi pamtili neki trenutak cijelog života? Naravno, fotografija, jer je fotografija najbolji svjedok. Pod tom parolom već godinama Kenan Hodžić iz Vukovija Donjih bilježi najljepše, najintimnije i najemotivnije trenutke u životima svojih klijenata. Kada je 2012. godine dobio svoj prvi digitalni aparat, dogodilo se ono o čemu i danas govori, ljubav na prvi dodir, a ta ljubav je danas izrodila jednog od najtraženijih fotografa na području Tuzlanskog kantona.

-“Taj aparat mi je posudio najbolji drug kojem ću biti zahvalan cijeli život, počeo sam istraživati i bukvalno sam fotografisao sve što mi je palo na pamet”, kazao je Hodžić za NTV.

Tri godine poslije, kupio je svoj prvi profesionalni aparat i onda se tom pozivu ozbiljnije posvetio. Istraživao je mjesecima i učio iz iskustava drugih fotografa.

“Ono što me najviše motivisalo da ne odustanem od fotografisanja jer ima dosta odricanja i ulaganje jeste strast i ljubav prema fotografiji”, ističe Kenan.

Objektiv je njegova “desna ruka”, a zahvaljujući njemu može se pohvaliti prelijepim fotografijama koje odavno više ne broji.

-“Svu svoju maštu i kreativnost ispoljavam kroz objektiv jer me to čini sretnim, volim to što radim”, naglasio je Hodžić.

On dodaje i da se u posljednje vrijeme fokusirao na fotografisanje vjenčanja, ali da voli raditi portrete i da se voli igrati sa prirodom i njenom ljepotom. Često se kaže sjeti i citata “izaberite posao koji volite, i nećete morati raditi ni jedan jedini dan u životu ..”

-“Bukvalno je tako kod mene, uopšte mi nije teško, čak naprotiv, uživam u svakom okidanju”, govori kroz osmijeh Kenan.

Kako bi se zabilježio važan trenutak potrebno je mnogo iskustva ali i dobar aparat koji neće zakazati u takvim situacijama. Takvi su trenuci rijetki, zbog čega je jako bitno da ne zakaže “oprema” ali i fotograf. U suštini govori Hodžić i da se dobra fotografija planira, te da nerijetko ne nastaje spontano.

Kada je u pitanju budućnost, Kenan želi jednog dana da otvori vlastiti studio i ne planira da odustane od tog sna. U ponudi ima sve vrste fotografisanja ali je fokusiran na vjenčanja.

-“Zar ima išta ljepše nego ispratiti mladence u njihov novi zajednički život? Svaki put i mene ponesu emocije i za takve trenutke se živi”, istakao je Hodžić.

Za ovaj posao je najbitnije ističe Kenan, imati ljubav i strast kojom će se voditi osoba koja krene sa fotografisanjem a sve ostalo će doći vremenom. Isto tako on naglašava da je bitno da svaka fotografija koju napravi, priča neku priču i to onu najbolju moguću priču.

Album Kenanovih fotografija možete pronaći na Facebook stranici Kenan Hodžić Photography.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

    Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

    Komentari

    Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

    U petak nekoliko naselja u Kalesiji i Sapni bez struje

    RK Konjuh Živinice nakon sedam godina ponovo na završnici kupa

    U utorak u Kalesiji akcija dobrovoljnog darivanja krvi

    Šećerni lokum je omiljeni tradicionalni slatkiš, a ovo je najjednos …

    U subotu isplata uvećanih penzija i razlika za prva tri mjeseca

    CLOSE
    CLOSE