Kalesija 16°

VIDEO/ Edina Smajlović: OS-PHARM preparatima protiv prehlade i gripe

Gošća u jutarnjem programu NEON Televizije bila je magistrica farmacije i uposlenica OS-PHARM apoteke, Edina Smajlović. U jutarnjem programu razgovarali smo na temu gripe i prehlade.

Gošča nam je i objasnila šta uzrokuje jedno, a šta drugo, koliko gripa može biti opasna, kao i prevencija istih. Gripa i prehlada predstavljaju viroze, uzročnici su virusi, a itekako se razlikuju.

“Postoje velike razlike, pažljivim praćenjem našeg organizma i praćenjem simptoma, možemo da znamo koja nas je viroza napala, da li prehlada ili gripa. Kod prehlade simptomi se javljaju postepeno, a to su kijavica, curenje nosa, začepljenost čula nosa, promuklost. Kada pacijenti osjete takve simptome, trebalo bi da se jave u najbližu apteteku, kako bi uz konsultaciju farmaceuta i savjetovanje dobili adekvatnu terapiju. Gripa je ozbiljnije oboljenje, jer se javlja naglo, ima intenzivan tok i veliku mogućnost kompikacije”-kazala je Edina.

Magistrica farmacije Edina Smajlović sugeriše građanima da lijekove ne uzimaju na svoju ruku, te da ne posežu za antibioticima. Kod viroza antibiotici nemaju nikakav učinak. U jačanju imunog sistema može pomoći voće, povrće, a ljekari i preporučuju dovoljan unos tečnosti u organizam. U rizične skupine spadaju trudnice, djeca, osobe starije od 65 godina, te osobe sa već postojućim hroničnim oboljenjima.

U svakoj porodičnoj ambulanti u Kalesiji možete pronaći OS-PHARM apoteke, a nedavno je sa radom počela i dežurna apoteka u Kalesiji, preko puta Doma zdravlja koja radi 24 sata, sedam dana u sedmici.

Svi pacijenti kojima je potreban savjet ili konsultacija, mogu se obratiti stručnom osoblju koje će svojom stručnošću i znanjem pomoći da izaberete adekvatnu i efikasnu terapiju. Od preparata koji su se pokazali učinkovitim i sigurnim za pacijente izdvajaju OS-PHARM čajeve: bijeli šljez, urološki čaj, čaj za probavu; te OS-PHARM sirupe, kao i SENA čaj koji se odlično pokazao za regulaciju stolice.

Više o gripi i prehladi, kada trebate posjetiti ljekara, prehrani, kako se vratiti svakodnevnim aktivnostima nakon viroze, pogledajte u videu:

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

    Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

    Komentari

    Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

    Putevi u BiH: Saobraća se po suhom kolovozu

    Servisne informacije iz Živinica (30. 4. 2024.)

    Servisne informacije iz Kalesije (30. 4. 2024.)

    Mektebsko takmičenje 2024: Ekipno najuspješniji takmičari iz džema …

    U OŠ Kalesija realizovane aktivnosti u okviru kampanje “Manje e …

    CLOSE
    CLOSE