Kalesija 14°

Danas je Međunarodni dan nestalih. U BiH se traga za još 10.000 osoba

Širom svijeta 30. avgust je priznat kao Međunarodni dan nestalih osoba. Na ovaj dan porodice čiji su članovi nestali u oružanim sukobima ili usljed kršenja ljudskih prava žele skrenuti pažnju na ovaj problem i učiniti da vlasti pomognu u ostvarivanju njihovog zakonskog prava – da saznaju sudbinu i mjesto na kome se nalaze njihovi voljeni.
Inicijativa za komemoraciju ovog međunarodno priznatog dana potekla je od Latinoameričke federacije udruženja zatočenih i nestalih osoba, osnovane 1981. godine u Kostariki.


Stotine hiljada članova porodica nestalih osoba iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Kosova, Crne Gore, Kipra, Iraka, Španije, Libana, Kuvajta, Libije, Perua, Čilea, Argentine, Kolumbije, Nepala, Gvatemale, Indije, Pakistana, Alžira, El Salvadora, Šri Lanke, Meksika, Jemena, Somalije, Južnoafričke Republike i mnoštva drugih zemalja još uvijek žive u stalnom stanju traume i nesigurnosti. Širom svijeta ljudi još uvijek bivaju prisilno zatvarani samo zato što pripadaju „pogrešnoj“ nacionalnosti, religiji, rasi, klasi, spolu ili političkoj grupaciji. Rasvjetljavanje slučajeva nestalih osoba nije važno samo kako bi njihove porodice dobile smiraj, nego je ključno za provedbu vladavine zakona i postizanje mira i ostvarenje pravde u pogođenim zemljama.

Nestanak najmilijih ima ozbiljne posljedice na porodice koje su ostale iza njih, a ništa manja je i emocionalna trauma koja je vezana uz neizvjesnost sudbine voljenih za čiji su nestanak mogući krivci državni akteri ili drugi koji su djelovali u njihovo ime. Ujedinjene nacije prepoznale su ozbiljnost ovog problema, a Generalna skupština UN-a 18. decembra 1992. godine usvojila je Deklaraciju o zaštiti svih osoba od prisilnog nestanka kao rezoluciju 47/133. Osim toga, Evropska konvencija o ljudskim pravima i Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima garantuju članovima porodica nestalih pravo na informaciju o sudbini i mjestu gdje se nalaze njihovi najmiliji. Međutim, Međunarodna konvencija o zaštiti svih osoba od prisilnog nestanka nije usvojena i većina vlada nema zakone koji bi štitili prava porodica nestalih.

Ovaj problem je posebno prisutan u postkonfliktnim društvima i politički nestabilnim područjima, ali neke države, kao što su zemlje Zapadnog Balkana, poduzele su hrabre korake na rješavanju ovog problema.
Ti koraci uključuju izradu zakona o nestalim osobama koje porodicama nestalih omogućavaju pristup pravima i povlasticama; uspostavu vladavine prava kako bi vlade imale mogućnost da potragu za nestalim osobama organizuju na transparentan, odgovoran i nediskriminirajući način; korištenje modernih forenzičkih tehnika za traženje i tačnu identifikaciju nestalih, kao i veću uključenost tužilaca i sudova čime se porodicama nestalih omogućuje da postignu pravdu.

U Bosni i Hercegovini, zahvaljujući naporima domaćih vlasti, aktivnom učešću udruženja porodica nestalih osoba i podršci međunarodne zajednice, pronađeni su posmrtni ostaci dvije trećine, od oko 30.000 osoba, koliko se procjenjuje da je nestalo u sukobima, što predstavlja postignuće bez premca u poređenju sa drugim zemljama.
Ove godine su porodice iz regije, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Srbiju i Kosovo, odlučile zajedno obilježiti ovaj važni dan kroz komemoraciju održanu u Brčkom u BiH. Komemoraciju su organizovala udruženja porodica nestalih osoba, koje zastupa Savjetodavni odbor Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, kako bi odali počast svim nestalim osobama, bez obzira na njihovo etničko, religijsko ili nacionalno porijeklo. Cilj je bio naglasiti da se proces pronalaženja, ekshumacije i identifikacije preostalih 14.000 osoba u Regiji (od čega se oko 10.000 nestalih odnosi na BiH) mora nastaviti.

Međunarodna komisija za nestale osobe pridružuje se porodicama nestalih u sjećanju na sve nestale usljed oružanih sukoba i kršenja ljudskih prava širom svijeta, te koristi ovu priliku da istakne ogroman uspjeh porodica osoba nestalih u sukobima na Zapadnom Balkanu, koje su u saradnji sa svojim vladama uspjele pronaći veći dio osoba nestalih u oružanim sukobima tokom 1990-ih godina. Pored toga želimo istaći trud porodica nestalih iz Regije da zajednički odaju počast svim osobama nestalim usljed oružanih sukoba bez obzira na njihovo etničko, religijsko ili nacionalno porijeklo.

rtvtk.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

BKC Kalesija nosilac aktivnosti na novoj predstavi HASANAGINICA, reži …

U nedjelju izmjena režima saobraćaja u Kalesija Centar i prigradskim …

Žene iz Miljanovaca organizuju akciju “Jedan kolač-jedna nada” z …

Svjetski dan bez automobila bit će obilježen i u Kalesiji

Donesena prvostepena presuda za Darka Petrovića (47) iz Tuzle

CLOSE
CLOSE