Kalesija

Udruženje antifašista Kalesija u nedjelju će obilježiti Dan državnosti

Povodom 25. novembra-Dana državnosti BiH u jutarnjem programu NEON Televizije gostovao je Sejfo Softić, predsjednik Udruženja antifašista BiH, Kalesija.

Ovom prilikom Softić je istakao da će u nedjelju Udruženje Dan državnosti obilježiti pologanjem cvijeća na centralnom spomen obilježju u Kalesiji, ali da će ovo biti i prilika za postavljanje zastave Bosne i Hercegovine.

Davne 1943. godine dogodilo se prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a, na kojem se donesena odluka o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine, od tada naša domovina ovaj datum obilježava kao Dan državnosti.

Softić je istakao da se u današnjem vremenu malo govori i zna o odlukama ZAVNOBiH-a, a koje su bile zasnovane na zajedništvu, ravnopravnosti svih građana BiH. Nekada smo bili jedno, ovo je država svih naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata-istakao je Softić, te dodao da zahvaljujući ljudima koji su živjeli i voljeli svoju domovinu Bosni i Hercegovini je vraćen identitet i oslobođena je 1945. godine.

Softić je kazao i da se jako malo poštuju odluke ZAVNOBiH-a, te malo cijene vrijednosti antifašizma. Softić je naglasio i da se malo pažnje posvećuje o spomen obilježjima, da su zapuštena i u lošem stanju.

Bosna i Hercegovina je jedinstvena država, država koja nas podsjeća da smo živjeli u zajedništvu,  da smo zajedno uspjeli da vratimo državnost našoj domovini-kazao je Softić, te da taj duh solidarnosti i zaejdništva vratimo.

25. novembar je bio važan datum za našu domovinu, međutim, Dan državnosti BiH obilježava se samo u FBiH.

 

 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Uspješno završena sezona kornišona u Srednjoj Bosni – otkuplj …

UM “Trik”: Info sesija za mlade evropske ambasadore (YEA) …

VIDEO/Bundevu od 22 kilograma, kineske pečenjke i druge proizvode Mej …

Kalesijka boračka udruženja pridružuju se protestima u Sarajevu, tr …

Na likovnoj koloniji “KLIK 2024” cilj predstaviti potencijale i l …

CLOSE
CLOSE