Kalesija 21°

Stopa prijevremenih poroda u BiH: Odraz stepena opšte i zdravstvene naobrazbe države

U svijetu se tokom godine rodi dva miliona prijevremeno rođene djece, od čega milion najmlađih ne uspije u borbi za nastavak života. Broj prijevremeno rođene djece u UKC-u Tuzla se poslije rata u BiH znatno povećao, da bi u dogledno vrijeme došlo i do smanjenja. Razlog smanjenja su svakako rad, trud, edukacija ljekara, borba za male borce, rođene prije 37. sedmice trudnoće.

Prema istraživanjima Ujedinjenih nacija kojima su obuhvaćene 184 zemlje svijeta, svako deseto dijete je rođeno prijevremeno, a čak 1,1 milion njih umre. Incidenca prijevremeno rođene djece u svijetu se kreće između pet i deset posto. Stopa prijevremenih poroda jedan je od najboljih pokazatelja stepena opšte i zdravstvene naobrazbe jedne države. U našoj zemlji procenat prijevremeno rođene djece iznosi od 7,3 do 9,3 što ne odudara od evropskih standarda, ali svakako nije na zadovoljavajućem nivou. Jedan od načina borbe protiv prijevremenog poroda je dobro organizirana primarna zdravstvena zaštita, profesionalno i odgovorno vođenje trudnoće.

Na Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju na ulaze u bolnicama širom svijeta stavljaju se dječije čarapice. Devet čarapica su iste boje i deseta u drugoj boji simboliše da se svako deseto dijete rađa prijevremeno. Na isti dan u nebo se puštaju baloni koji na simboličan način šalju poruku da sva prijevremeno rođena djeca imaju šansu da se visoko vinu u nebo ako imaju dobru zdravstvenu zaštitu i ako se njihovim rođenjem ne bavi samo njihova porodica, nego cijela društvena zajednica.

Izvor: rtvslon

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

    Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

    Komentari

    Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

    U petak nekoliko naselja u Kalesiji i Sapni bez struje

    RK Konjuh Živinice nakon sedam godina ponovo na završnici kupa

    U utorak u Kalesiji akcija dobrovoljnog darivanja krvi

    Šećerni lokum je omiljeni tradicionalni slatkiš, a ovo je najjednos …

    U subotu isplata uvećanih penzija i razlika za prva tri mjeseca

    CLOSE
    CLOSE