Kalesija 14°

Kalesijski učenici imaju priliku za novu aktivnost: Planinarsko društvo “Vis” formira Odred izviđača

Pokret izviđača veoma je popularan u zemljama širom svijeta, a mnoge svjetski poznate ličnosti bile su izviđači ili su dio takvog Odreda. Izviđaštvo otkriva svijet izvan zidova učionice, potiče želju za istraživanjem, otkrivanjem i znanjem. Priliku da nauče nešto novo, izađu iz učionice i upoznaju ljepote prirode i nauče snalaziti se u njoj imat će i učenici osnovnih i srednje škole sa područja općine Kalesija.

Naime, Planinarsko društvo “Vis” Kalesija formira Odred izviđača. Predsjednik planinarskog društva Mirsad Pezić kaže da su na ovu ideju došli upravo zahvaljujući učenicima koji su pokazali da, na svu sreću, nisu samo pasivni posmatrači onoga što se dešava oko njih

” Ja obnašam i funkciju pomoćnika direktora OŠ “Kalesija” , direktor i ja dobili smo spisak na kojem su se učenici sedmog i osmog razreda potpisali da žele sekciju izviđača. Bilo nam je drago da su sami predložili tu ideju i tražili smo rješenje jer to zahtjeva i finansijske izdatke.”-kazao je predsjednik PD “Vis” Mirsad Pezić.

Prema riječima predsjednika Pezića u ime Planinarskog društva predali su dva projekta na konkurs koji je raspisala Općina Kalesija. Jedan projekat je za obilježavanje staze na Majevici a drugi se odnosio na Odred izviđača. Projekti su odobreni, ali sredstva nisu bila dovoljna za potpunu realizaciju projekta. Isti  je predstavljen i organizaciji World Vision koja je odobrila sredstva za provedbu, te  je nabavljena oprema za otprilike 15 učenika koji žele naučiti više o izviđaštvu.

(Foto:ilustracija)

Svi učenici koji su zainteresovani da postanu izviđači  mogu se obratiti predsjedniku planinarskog društva, a Pezić kaže da je razgovarao sa direktorima osnovnih škola kako bi obavijest o Odredu izviđača postavili na stranice škole.

Planirano je da učenici iz svih škola sa područja naše općine budu uključeni u Odred izviđača.

Važnija znanja koja izviđači usvajaju su: orijentacija na karti i u prirodi, topografija, upoznavanje biljnog i životinjskog svijeta , čvorovi, putni znakovi, izviđačke pjesme, društvene igre  u prirodi i zatvorenom prostoru, pionirstvo, signalizacija, prva pomoć, sportovi  i drugo. Postoje i otvorena natjecanja orijentacijskog tipa i s tzv. olimpijskim disciplinama. Izviđač aktivno primjenjuje svoje znanje i nesebično ga dijeli s drugima.

Izviđaštvo je pokret, uvijek u pokretu. Prilagođava se uvjetima, mjestu i potrebama. Izviđaštvo je način života.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

    Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

    Komentari

    Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

    U petak nekoliko naselja u Kalesiji i Sapni bez struje

    RK Konjuh Živinice nakon sedam godina ponovo na završnici kupa

    U utorak u Kalesiji akcija dobrovoljnog darivanja krvi

    Šećerni lokum je omiljeni tradicionalni slatkiš, a ovo je najjednos …

    U subotu isplata uvećanih penzija i razlika za prva tri mjeseca

    CLOSE
    CLOSE