Kalesija 13°

U PŠ Gojčin uspješno realizovan projekat “Dobre vodne komšije II”

Projekat “Dobre vodne komšije II” realizovan je u 6 općina među kojima je i općina Kalesija. U osam škola realizovani su pilot projekti koji doprinose očuvanju životne okoline odnosno zaštitu rijeke Spreče. Uspješnu realizaciju pilot projekta danas su prezentovali predstavnici PŠ Gojčin.

” Mi smo realizovali projeka “Energetske efikasnosti”, što je podrazumijevalo zamjenu stolarije. Mi smo  planirali do septembra realizovati još neke projekte kao što je uređenje enterijera škole kako bismo poboljšali uslove održavanja nastave u područnoj školi Gojčin”-kazao je pomoćnik direktora OŠ “Kalesija” Mirsad Pezić

Centar za ekologiju i energiju je od 1. jula 2017. godine počeo sa implementacijom osamnaestomjesečnog projekta “Dobre vodne komšije II”, koji finansijski podržava Robert Bosch Stiftung GmbH iz Njemačke.

Direktorica Centra za ekoligiju i energiju Džemila Agić je istakla kako su se roditelji učenika, mještani i učiteljice pomenute područne škole angažovali te predali projekat za realizaciju, što je direktor škole podržao pa su sredstva u iznosu od 2 500 eura usmjerena za zamjenu stolarije kako bi se napravio bolji ambijent za 28 učenika škole u Gojčinu. Direktorica Agić istakla je da je jako zadovoljna realizovanim pilot projektom.

Projekat “Dobre vodne komšije II” podržala je i Općina Kalesija.

U okviru projekta u svih 8 škola koje su uključene u realizaciju projekta organizovane su edukacije, istraživački rad, izložba fotografija na teme prirodna bogatstva, ljepote i ekološki problemi rijeke Spreče, uređenje korita rijeke Spreče, kamp za najaktivnije učenike i nastavnike, kao i priprema i implementacija 8 pilot projekata.

Cilj projekta je da se zajedničkim radom na zaštiti i poboljšanju kvaliteta vode rijeke Spreče uspostavi saradnja između učenika, njihovih roditelja, zaposlenika škola i predstavnika općina koje se nalaze u slivu rijeke Spreče, a pripadaju različitim entitetima (Federacija BiH i Republika Srpska).

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

    Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

    Komentari

    Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

    Mektebsko takmičenje 2024: Ekipno najuspješniji takmičari iz džema …

    U OŠ Kalesija realizovane aktivnosti u okviru kampanje “Manje e …

    Hasiba Kurtić izabrana za potpredsjednicu organizacije Žene SDA BiH

    BK Kalesija najavio nove aktivnosti, u toku pripreme za biciklijadu

    Sjajna vožnja: Lejla Njemčević upisala ubjedljivu pobjedu na utrci …

    CLOSE
    CLOSE