Kalesija 20°

Senzacionalno: Meteori koji su pali na zemlju nose DNK!?

Istraživači američke Nacionalne uprave za aeronautiku i svemir (NASA) pronašli su osnovne jedinice DNK, genetske molekule koji imaju ključni značaj za sve oblike života, u meteoritima koji su pali na Zemlju.

Ovo otkriće navodi naučnike na zaključak da su slični meteoriti i komete udarili u Zemlju u davnoj prošlosti i doprinijeli stvaranju života na našoj planeti.

Pošto su šanse da su ispitani uzorci meteorita kontaminirani minimalno, istraživači su uvjereni da su ti uzorci formirani u svemiru.

“Ljudi pronalaze komponente DNK u meteoritima još od šezdesetih godina prošlog vijeka, ali naučnici nisu bili sigurni da li su oni nastali u kosmosu ili su kontaminirani zemaljskim životom”, izjavio je dr Majkl Kalahan, vođa istraživanja iz NASA.

Sve je počelo od meteorita koji je 1969. pao u mjestašce Merčison u australijskoj državi Viktoriji.

“To je u suštini najdetaljnije proučen meteorit kada su u pitanju organski molekuli. Da bismo dokazali da uzorci nisu kontaminirani, analizirali smo uzorke zemlje i leda u Merčisonu i na mjestu pada drugog meteorita na Antarktiku. Bili su potpuno drugačiji. To je značilo da uzorci iz kosmosa nisu kontaminirani. Bio sam zapanjen. Prvo nisam mogao da vjerujem”, ispričao je dr Kalahan.

Naučnici su takođe pronašli hipoksantin i ksantin, dvije hemijske supstance koje učestvuju u biološkim procesima i nalaze se u mišićnom tkivu.

Kalahanovo istraživanje navelo je neke naučnike da se zapitaju da li su ovi osnovni elementi života dospjeli i na druge planete, što bi značilo da je i na njima možda začet život sličan zemaljskom.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

BKC Kalesija nosilac aktivnosti na novoj predstavi HASANAGINICA, reži …

U nedjelju izmjena režima saobraćaja u Kalesija Centar i prigradskim …

Žene iz Miljanovaca organizuju akciju “Jedan kolač-jedna nada” z …

Svjetski dan bez automobila bit će obilježen i u Kalesiji

Donesena prvostepena presuda za Darka Petrovića (47) iz Tuzle

CLOSE
CLOSE