Kalesija 21°

U Kalesiji na površini od 52,3 ha planirana gradnja farmi i proizvodnih objekata

Općina Kalesija planira razviti proizvodno-poslovnu zonu Krušik na površini od 52,3 hektara, saznaje poslovni portal Akta.ba. Odluku o izradi RP donijelo je i Općinsko vijeće prošle godine, te je ista objavljena i u općinskom Službenom glasniku.

IPSA Institut iz Sarajeva je uradio Regulacioni plan “proizvodno-poslovna zona Krušik” u formi nacrta, te je isti stavljen na javni uvid.Predmetni obuhvat RP je smješten na krajnjem zapadnom dijelu Kalesije, katastarska općina Vukovije, i nalazi se u blizini Međunarodnog aerodoroma Tuzla, na pola puta između centralnog dijela Kalesije i Živinica, što ostavlja različite mogućnosti za razvoj ovoga kraja.

Planom  je  predviđena  izgradnja  28 poslovno-proizvodnih objekata, dva poljoprivredno-proizvodna u sklopu postojeće farme i dvije manje farme za slobodno držanje krava sa svim pratećim sadržajima.

Kako je navedeno u Nacrtu plana posebni ciljevi prostornog uređenja između ostalog su: ravnomjeran razvoj  saobraćajne,  komunalne  i druge  infrastrukture na čitavoj površini izrade Plana, planirati prostor za javni parking, definisati  poziciju  i  izgradnju  novih  kapaciteta  poslovnih,  proizvodnih  i  poljoprivrednih djelatnosti u skladu sa savremenim standardima korištenja zemljišta, planirati nove objekte na neizgrađenim parcelama ili na parcelama koje nisu izgrađene…

Kako je dalje navedeno, zona namijenjena za privredu, odnosno poslovanje, zauzimat će površinu od 228.702 m (približno 22,87ha)

U  sklopu  zone za poslovanje  planirana  su  tri  parking  površine  sa  ukupnim  brojem  od  464  parking  mjesta.Parking  površine  su  ravnomjerno  raspoređene  unutar  Plana  tako  da  se  svakom  poslovnoproizvodnom  objektu  obezbjedi  dovoljna  blizina  javnog  parkinga.  Parking  površine  trebaju  biti hortikulturno  uređene  u  skladu  sa  Planom.

Na svakoj parceli je neophodno obezbijediti i zelenu površinu uzduž granice parcele. Zelene površine trebaju  biti  propisno  ozelenjene  i  zasađene  visokim  i  niskim  rastinjem  u  skladu  sa hortikulturnim uređenjem (visoko rastinje mora biti udaljeno minimalno 3 metra od susjedne parcele i ulice).

Jedna ovakva koncepcija razvoja kako smatraju u Općini bi dovela do otvaranja novih radnih mjesta, samim time i održivosti šire lokalne zajednice

U  sklopu zone  nisu  dopuštene  namjene  koje  proizvode  dim,  prašinu,  prekomjernu  buku  i  ugrožavaju  životnu  sredinu.  Kako  bi  se  zaštitili  postojeći  poljoprivredni  kompleksi,  u  nepostednoj  blizini  istih  potrebno  je  potencirati  razvoj  poslovnih  zgrada  i  lake (prerađivačke) industrije (proizvodnja hrane i pića, računara, odjeće i slično) i izgradnju objekata koji ne zagađuju životnu sredinu.

Planom je predviđeno da Poljoprivredno-proizvodna zona  zauzimati 294. 298 m, odnosno  29,43  ha.

U okviru zone preporučena je izgradnja farme za krave i podmladak  sa svim pratećim objektima i sadržajima (nadstrešnice za krave, staje,  mljekara,  administrativni  objekat,  stacionar,  profilaktorij,  silos,  skladišta,  đubrište, nadstrešnice za prostirku) i poljoprivredni objekti i pogoni, sa svim pratećim sadržajima u sklopu farmi.

Planom  se  predviđa prostor za proširenje iste i izgradnje dodatne nadstrešnice za 500 muznih krava te objekta za finalnu proizvodnju. Također, na jugozapadnom dijelu Plana, iza postojeće farme, predviđene su dvije  manje  parcela na kojojima se planiraju dva poljoprivredno-proizvodnna kompleksa.

U  sklopu ovih kompleksa, pored masovne  prodaje  i pakovanja,  moguće  je obezbijediti  i  prostor  za direktnu  prodaju  proizvoda, kao i prostor  za druge zabavno-edukativne sadržaje  namijenjene  za  obiteljske  posjete,  s  ciljem  povezivanja  proizvođača  sa  potencijalnim kupcima/klijentima. Inače, Nacrt RP je na javnom uvidu do 20. juna, a kako je predviđeno 22. juna će se naći i na javnoj raspravi.

Izvor: TIP/Akta.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

    Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

    Komentari

    Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

    Objavljen ovogodišnji javni poziv za projekte omladinskih i udružen …

    Najava programa obilježavanja Dana općine Kalesija

    U subotu gradski derbi na stadionu “Ada” u Tojšićima

    Počinju radovi na rekonstrukciji mosta Zelenika na Zlači

    Promocija knjige “Inoča” Emine Hodžić-Patković 8.maja …

    CLOSE
    CLOSE