Kalesija 11°

Općinski načelnik Sead Džafić održao sastanak vezano za regulaciju korita rijeke Spreče

Na prijedlog općinskog načelnika Seada Džafića, danas je u Općini Kalesija održan sastanak sa direktorom JP “Spreča” Suadom Hasanovićem, načelnikom Lukavca Edinom Delićem, Asmirom Nišićem pomoćnikom načelnika Živinica za vodu i okoliš, Sulejmanom Delićem pomoćnikom načelnika iz općine Doboj Istok za civilnu zaštitu, te sa Asimom Imamovićem direktorom firme Metrix inženjering koja se bavi projektima uređanja vodotoka. 

Tema sastanka bila je regulacija korita rijeke Spreče od izvorišta do ušća, odnosno zajednički nastup pomenutih općina prema nadležnim institucijama kako bi se ovaj problem riješio.

Prema riječima načelnika Seada Džafića rijeka Spreča pravi  velike probleme poljoprivrednicima prilikom kiša i snijega, a razlog plavljenja je usko korito, ali i veliki broj divljih deponija koje su napravljene u samom koritu.

Ja se zahvaljujem na ovoj inicijativi i hvala načelniku Kalesije koji je ovo pokrenuo i koji želi da rješimo problem rijeke Spreče koja nam pravi mnoge probleme istakao je načelnik Lukavca Edin Delić.

Suad Hasanović direktor JP “Spreča” pozdravio je održavanje ovakvog sastanka, rekavši da će ovo preduzeće dati svoj doprinos pri izradi projekta jer je on od velikog značaja za općine Kalesija i Živinice, ali i za općine koje se nalaze ispod brane Modrac gdje također korito rijeke Spreče zatrpano i suženo.

Asmir Nišić pomoćnik načelnika za vodu i okoliš Općine Živinice kazao je da će nakon ovog sastanka biti pokrenute mnoge aktivnosti kako bi se zajedno krenulo u izradu projekta koji bi finansirale pomenute općine.

Također na sastanku je bilo riječi i o izmjenama zakonskih akata, kako bi se više pomoglo rijeci Spreči, odnosno da se uključe Vlada FBiH i Vlada TK kao i Agencija za vodno područje rijeke Save.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnici općinskog načelnika Zijad Kulanić, šef Službe za prostorno uređenje, geodetsko i imovinsko pravne poslove, Hazim Halilović, šef u Službi za komunalne poslove i civilnu zaštitu te Fikret Suljkanović savjetnik općinskog načelnika.

 

(Press općine Kalesija)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

    Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

    Komentari

    Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

    Mektebsko takmičenje 2024: Ekipno najuspješniji takmičari iz džema …

    U OŠ Kalesija realizovane aktivnosti u okviru kampanje “Manje e …

    Hasiba Kurtić izabrana za potpredsjednicu organizacije Žene SDA BiH

    BK Kalesija najavio nove aktivnosti, u toku pripreme za biciklijadu

    Sjajna vožnja: Lejla Njemčević upisala ubjedljivu pobjedu na utrci …

    CLOSE
    CLOSE