Kalesija

Protesti porodica poginulih mladića na kopu Dubrave: Tri godine nakon tragedije suđenje nije počelo

Alem Dedić, Reuf Alibašić, Adel Šehić i Edin Herić  smrtno su stradali nakon što ih je žive zatrpao odron zemlje na Površinskom kopu rudnika Dubrave. Porodice i prijatelji stradalih mladića danas su  mirnom šetnjom u Živinicama skrenuli pažnju da skoro tri godine od tragičnog događaja suđenje nije počelo.

“Sudinica koja je prva trebala voditi slučaj je skinuta sa slučaja i postavljena je druga sudinica, a sada ova nova sudinica treba vršiti uvid u spise sedam-osam mjeseci. Zar joj nije dovoljno mjesec, kada pred sobom ima sve papire iz Tužilaštva jer ona ne može ništa iz svoje glave izmišljati? Ovdje su umiješani viši nivoi vlasti”- kazao je Mirsad Herić, otac stradalog Edina. Edin je imao samo 18 godina kada je otišao u smrt.

Herić je naglasio da “djeca nisu išla kopati ugalj, nego su kupovali gotovi ugalj koji su traktorima tovarili i izvlačili između smjena, te da je na kop ulazilo po 20-30 traktora”.

Kantonalno tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv šest odgovornih osoba iz Rudnika Kreka Tuzla, odnosno s Površinskog kopa Dubrave koji je u sastavu ovog rudnika.

Optuženi su Suad Zonić (60) iz Tuzle, izvršni direktor za proizvodnju i održavanje u Rudniku Kreka, Sakib Muhtarević (54), rukovodilac PK Dubrave, Sakib Halilčević (51), tehnički rukovodilac PK Dubrave, Asim Brčaninović (58), rukovodilac Službe za zaštitu na radu PK Dubrave, Nedim Šljivić (49), tehnički rukovodilac za BTK (bager, traka, klasirnica) PK Dubrave, svi iz Živinica, i Mirad Delić (50) iz Tuzle, tehnički rukovodilac BTO PK Dubrave.

Ibrahim Bubić, predsjednik Općinskog suda Živinica, tvrdi da suđenje nije počelo zbog kadrovskih izmjena, oštro odbacujući mogućnost da neko iz vlasti vrši utjecaj na rad Suda.

Optuženi su se, naveo je Bubić, 1. jula 2016. godine izjasnili o krivici.

Bubić je naveo da imaju i starijih predmeta, te da on razumije porodice stradalih koji se rukovode emocijom i posljedicom, što i uposlenici Suda suosjećaju, ali moraju voditi računa o drugim stvarima, kao što su plan rješavanja predmeta, koji je predmet u radu, ranije ukinuti ili pritvorski predmeti.

Glavni pretres protiv osoba koje Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona tereti za smrt četvorice momaka trebao bi se održati 8. novembra ove godine u Općinskom sudu Živinice.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Održana manifestacija povodom godišnjice smrti Alije Izetbegovića i …

Završeno čišćenje rijeke u Kalesiji Gornjoj i izgradnja puta prema …

“IKRE 2024”: U petak promocija knjige “Pod lupom od …

“U životu sam pjevao i plakao”: Sejad Ćivić otpjevao ok …

Smotra folklornog stvaralaštva u Živinicama

CLOSE
CLOSE