Kalesija

Kalesijski punkt na jučer održanoj NATO vježbi dobio najbolje ocjene

Spašavanje utopljenika iz jezera nakon poplava, ispod ruševina nakon zemljotresa, osiguravanje terena od neeksplodiranih mina, izvlačenje civila iz poplavljenih sela, automobila i sa visine i iz rudnika, samo su neki od scenarija nesreća u kojima su jučer učestvovali timovi iz nekoliko zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Cilj svih vježbi bio je da se na terenu u kriznim momentima vidi kolika je koordiniranost i snalažljivost timova i brzina odgovora na zadatak, kao i način na koji se nadopunjavaju i zajednički djeluju tokom i nakon katastrofe.

Vježbe su počele u 12:00 sati na više lokacija u Tuzlanskom kantonu, a svaka od njih okupila je nekoliko različitih timova iz više zemalja. S obzirom da se radi zamišljenim prirodnim katastrofama scenario nesreća mijenjao se iz sata u sat, a samim tim i broj učesnika u spašavanju. Tako je na primjer na prostoru bivše fabrike Guming simuliran zemljotres usljed kojeg je došlo do rušenja višespratnice.

Spasioci su se tada susreli sa neeksplodiranim ubojitim sredstvom kojem je prijetila aktivacija, kao i radioaktivni izvor, a uz sve to na istom terenu nalazile su se desetine povrijeđenih osoba, kojima je hitno trebala pomoć. U vježbi gdje je simuliran zemljotres sa ukrajinskim, rumunskim, bjeloruskim ekipama učestvovla je i ekipa PVJ Kalesija, medicinari i ljekari Doma zdravlja Kalesija kao i Crveni križ Kalesija.

Prema riječima učesnika u NATO vježbe ovo je bilo jedno predivno iskustvo za njih, te prilika da ista razmijene sa članovima ekipa iz drugih zemalja.

Važno je naglasiti da je kalesijski punkt na jučer održanoj NATO vježbi dobio najbolje ocjene

Zahvaljujemo se članovima ekipa učesnica na NATO vježbi na ustupljenim fotografijama.

Pogledajte i video

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Održana manifestacija povodom godišnjice smrti Alije Izetbegovića i …

Završeno čišćenje rijeke u Kalesiji Gornjoj i izgradnja puta prema …

“IKRE 2024”: U petak promocija knjige “Pod lupom od …

“U životu sam pjevao i plakao”: Sejad Ćivić otpjevao ok …

Smotra folklornog stvaralaštva u Živinicama

CLOSE
CLOSE